Část potřebných ochranných pomůcek pro potravináře Libereckého kraje pomáhá řešit Potravinářská komora ČR a její prezidentka Dana Večeřová

27.3.2020

Od minulého týdne se potravináři v Libereckém kraji potýkají s problémem, který se netýká pouze tohoto odvětví. Nedostatek dezinfekce, rukavic, roušek a respirátorů provozovatelům potravinářských podniků působilo bezesné noci.

Regionální agrární rada reagovala na výzvu AK ČR a zajistila prostřednictvím portálu APIC přenos dotazníků pro zjišťování potřeby u všech podniků. Část alespoň základního (roušek)  si celá řada podniků zajišťovala samovýrobou a nebo je získávala od dobrovolníků, kteří se pustili do jejich šití.

Významnou pomoc nabídla Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR. V  úterý 24.3. jsme telefonicky u dostupných potravinářů na které máme kontakt v našem kraji zjistili jejich potřeby. Musíme souhlasit s názorem, že potravináři jsou ve skupině první linie a je nutné se o tyto starat přednostně. Dnešní zpráva paní prezidentky hovoří o prvním převzetí ústenek a části dezinfekce v úterý 31.3. Potravinářské komoře a její prezidentce za pomoc děkujeme.

Tajemník Agrární komory ČR Ing. Jan Doležal podle dnešních informací jedná s výrobcem o možnosti dodávek pro zemědělce a pomáhá našemu kraji při získávání dezinfekčních prostředků.

O další situaci v zajišťování ochranných prostředků vás budeme informovat.

Zdroj: APIC
Autor: Robert Erlebach

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

17.04.
Počasí na den 17.04.
2°C / 10°C

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A