UKRAJINA - Postup v případě zájmu o preferenční vyřízení žádosti o sezónní pracovní vízum - změna od 26.5.2020

29.5.2020

V návaznosti na předchozí komunikaci informujeme o změně, kterou přinesla revize Ochranného opatření ministerstva zdravotnictví k přeshraničnímu pohybu ze dne 25.5. 2020 (viz příloha).

Nově je od dnešního dne, kromě sezónních pracovníků do zemědělství, umožněno žádat o krátkodobá a dlouhodobá pracovní víza ČR i pracovníkům do potravinářské výroby a těmto osobám je následně umožněn vstup do ČR (podmínkou je platné vízum vydané po 11. květnu 2020).

Postup pro preferenční vyřízení žádosti o krátkodobá a dlouhodobá sezónní místa na Ukrajině na ZÚ Kyjev a GK Lvov se nemění – firmy musejí poslat řádně vyplněnou tabulku se seznamy žadatelů na MZe. S ohledem na podmínky pro sezónní práce (a vyhlášku č.322/2017) však uchazeči o práci v potravinářské výrobě musí žádat o schengenské (nesezónní) vízum!!!

Pro přehlednost proto shrnuji, o která víza lze žádat:
• krátkodobá sezónní víza typu C – zemědělství,
• dlouhodobá sezónní víza typu D – zemědělství,
• krátkodobá víza typu C – potravinářství,
• dlouhodobá víza typu D – potravinářství.

Vzorové tabulky jsou přílohou tohoto e-mailu a jsou platné od dnešního dne do odvolání.

S ohledem na snahu Ministerstva zemědělství o co nejhladší a nejrychlejší průběh vyřízení žádostí apelujeme na naše členy, aby zaměstnávali ukrajinské pracovníky pokud možno napřímo a využívali pracovních agentur pouze za účelem zprostředkování náboru, potřebné administrativy a vstupu pracovníků na území.

Pokud to z nějakých důvodů není možné a potravinářské firmy mají smluvní vztah pouze s agenturou/agenturami, je nutné, aby agentury k jednotlivým uchazečům vždy doplnily ještě název a IČO firmy, u které bude uchazeč pracovat a kontaktní osobu této firmy.

Kompletně vyplněné tabulky včetně aktuálních kontaktů na žadatele i zaměstnavatele a informace, zda bude žádost podávána na ZÚ Kyjev či GK Lvov i nadále zasílejte na adresy Jiri.Sir@mze.cz, Karolina.Bartosova@mze.cz, Jan-Petr.Roman@mze.cz a Jan.Srb@mze.cz.

I nadále rovněž platí, že zásadní při podání žádosti o vízum je doložení kopie pracovní smlouvy + originál nebo kopie povolení ÚP. Pokud žadatel o povolení k sezónnímu zaměstnání již na ÚP požádal, ale to dosud nebylo uděleno, uvede v žádosti číslo jednací žádosti o povolení k sezónnímu zaměstnání a současně také název pobočky Úřadu práce České republiky, u které o něj požádal. S Ministerstvem práce a sociálních věcí a s úřady práce je domluveno, že budou žádosti o sezónní povolení vyřizovat urgentně. V případě problémů přednostně kontaktujte MZe na e-mailové adresy uvedené výše.

Kompletní informace týkající se aktuálních podmínek vstupu zahraničních pracovníků do ČR za účelem práce v zemědělství a potravinářství jsou uvedeny na webu MZe: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aktuality/koronavirus/aktualni-informace-pro-ceske-firmy-ke-1.html


Vyřízení žádosti trvá zpravidla 5 pracovních dnů, s ohledem na značný zájem a současné kapacity GK Lvov. Vízová činnost na ZÚ Kyjev by měla být obnovena v příštích dnech.

Termín pro podání žádosti o vízum se řídí kapacitami konzulárních oddělení do doby, než budou znovu otevřena vízová střediska – budeme vás obratem informovat, doté doby nelze vízovou agendu urychlit.

C - sezónní víza krátkodobá ke stažení

C - potravináři krátkodobá ke stažení

D - sezónní víza dlouhodobá ke stažení

D - potravináři dlouhodobá ke stažení

Ochranné opatření - omezení překročení státní hranice ke stažení


Zdroj: AKČR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

22.04.
Počasí na den 22.04.
0°C / 7°C

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A