Novela vyhlášky č. 132/2018 Sb., o přípravcích a pomocných prostředcích na ochranu rostlin

6.1.2020

Hlavním cílem novely vyhlášky je odložení účinnosti právní úpravy označování přípravků a pomocných prostředků na ochranu rostlin 2D kódy ve vyhlášce o přípravcích a pomocných prostředcích na ochranu rostlin. Poté, co Ministerstvo zemědělství připraví zákonnou úpravu označování přípravků na ochranu rostlin 2D kódy, bude následně tato vyhláška doplněna o nezbytné technické podrobnosti.

Stávající úprava totiž nestanovuje přesně typ 2D kódu a další podrobnosti, které jsou nutné pro funkčnost systému dohledatelnosti jednotlivých šarží přípravků a pomocných prostředků na ochranu rostlin uvedených na trh v České republice. Povinné označení přípravku či pomocného prostředku na ochranu rostlin 2D kódem a povinnost distributorů vést elektronické záznamy umožňující propojení s 2D kódem by postrádalo účelnost bez dopracování komplexního systému dohledatelnosti a vytvoření datového úložiště.

Dále vyhláška obsahuje drobné změny v oblasti stanovení kritérií pro místa, na nichž dochází při podnikatelské činnosti k nakládání s přípravky nebo pomocnými prostředky v rámci uvádění na trh a také v oblasti odběru vzorků. Tyto změny vyplývají zejména ze správní praxe a v oblasti odběru vzorků navíc i z úpravy evropské.

Zdroj: MZe
Autor: Robert Erlebach

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A