V Libereckém kraji se po jedenácté soutěžilo o značku Regionální potravina

9.7.2020

Označení Regionální potravina může používat dalších devět produktů z Libereckého kraje

Tisková zpráva SZIF

Praha, 9. července 2020 - Už pojedenácté se v Libereckém kraji soutěžilo o Regionální potravinu. O tuto prestižní značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 81 produktů od 24 výrobců. Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují každoročně ve všech krajích České republiky. Přihlášený výrobek musí být vyroben v daném regionu a podíl místních surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu. Základním předpokladem je samozřejmě vynikající kvalita.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2020 těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

Masné výrobky tepelně opracované

Krůtí klobása PROMINENT

PROMINENT CZ s.r.o.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Prase na citronech

Marek Piroch

Sýry včetně tvarohu

KOZÍ SÝR PŘÍRODNÍ s česnekem

Farma pod Ještědem s.r.o.

Mléčné výrobky ostatní

Farmářský rakytníkový jogurt

Farma Volavec s.r.o.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Učňovská houska

Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387,

příspěvková organizace

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Borůvkovo tvarohový dort z Ralska

Ivana Jablonovská

Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)

Prezidentský speciál 12°

Pivovar Volt s.r.o.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Český česnek z Podkrkonoší

Jan Hradecký

Ostatní

Pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku

Martina Papežíková

 

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských

a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Výrobky za Liberecký kraj přihlášené do soutěže hodnotila komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Liberec 2020

Autor: Vladimíra Pachlová

Soubory ke stažení

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A