Informace ke vztahům mezi Velkou Británií a EU od 1. 1. 2021

28.12.2020

Dne 31. ledna 2020 Velká Británie formálně opustila Evropskou unii. V prosinci 2020 se podařilo EU a UK vyjednat Dohodu o spolupráci a obchodu, která bude dle předpokladů prozatímně prováděna od 1. 1. 2021.

Jednání mezi EU a UK o budoucí podobě vzájemných vztahů byla úspěšně zakončena 24. prosince 2020. Výsledkem je Dohoda o spolupráci a obchodu (v angličtině), dále dohody týkající se bezpečnosti a jaderné energetiky a také společné deklarace k dalším specifickým oblastem (např. silniční přepravě apod.). Veškeré texty dohod a prohlášení včetně informačních brožur je možné nalézt na stránkách Evropské komise.

Dohoda o spolupráci a obchodu obsahuje z pohledu agrárního zahraničního obchodu následující zásadní ustanovení:

  • Odstranění všech dovozních cel ve vzájemném obchodu (pro zboží s původem v UK nebo EU). UK nebude považována za třetí zemi ve vztahu k použití WTO kvót, které má EU stanoveny pro všechny třetí země (tyto kvóty nepůjde použít pro dovoz z UK a naopak).

  • Detailní úprava SPS standardů. Je zakotvena úzká spolupráce a vzájemný dohled. Bude zřízen Zvláštní obchodní výboru pro SPS záležitosti, zveřejněn seznam exportujících subjektů. Bude umožněno provádění auditů v zemi vývozu, byly stanoveny regulované komodity, pravidla při výskytu škodlivých organismů atd. (Nedošlo však k odstranění kontrol, nezbytnosti předložit certifikáty apod.)

  • Pravidla pro zabránění nekalé konkurenci. Nebude možné zvýhodnění ekonomických subjektů jedné ze stran Dohody (např. v oblasti zdanění, sociální politiky, životního prostředí apod.), jejichž důsledkem by bylo narušení srovnatelných podmínek podnikání.

  • Úprava pravidel původu. Dojde k zavedení standardních procedur pro jejich vykazování, kontrolu apod. Byly stanoveny postupy a pravidla, za kterých bude, resp. nebude původ pro preferenční přístup přiznán (např. JEN porážka zvířete, konzervace, zabalení, odslupkování rýže apod.). Bude umožněna kumulace původu mezi EU a UK (netýká se třetích zemí).

  • Úprava pravidel pro produkty ekologické výroby. Byla uznána ekvivalence pravidel v této oblasti a v období do 31. 12. 2023 má dojít k jejich dalšímu posouzení. Dojde ke zřízení Pracovní skupiny k bioproduktům. Byly rovněž stanoveny podrobnější postupy pro umísťování na trh, značení a vzájemnou výměnu informací v této oblasti.

  • Pravidla pro obchod s vínem. Byla stanovena pravidla pro definici produktů v souladu s mezinárodní úpravou, postupy a podmínky autorizace prodeje a spotřeby vína, dále pak požadavky na certifikaci. U obchodu a označování vína, včetně označování původu potravin a lihovin, vychází Dohoda z platné unijní legislativy a prozatím neobsahuje žádné významné rozdíly. Počítá však s možností revize. Posiluje se význam dokumentů WIPO (označování původu, obchodní známky) a OIV (enologické praktiky a analýzy vína).

  • Dovozní licence při dovozu rýže, konopí a ethylalkoholu zemědělského původu (nejedná se o alkoholické nápoje) z UK.

  • Pravidla pro poplatky při dovozu. Poplatky smí být uplatněny na úrovni nákladů na specifickou službu ve vztahu k povaze zboží (nebezpečný materiál apod.). Všechny poplatky musí být zveřejněny na oficiálním webu včetně odůvodnění a doporučeného způsobu platby.

  • Zákaz vývozních subvencí (s přesně stanovenými výjimkami týkajícími se vývozních úvěrů a záruk).

Dohoda o spolupráci a obchodu naopak neupravuje:

  • Zeměpisná označení zemědělských produktů a potravin (GIs) od 1. 1. 2021. Platí, že dosavadní GIs chrání Výstupová dohoda. Ochrana se však nevztahuje se na žádosti o nové GIs po 1. 1. 2021. Dohoda o spolupráci a obchodu obsahuje pouze obecné vyjádření, že strany mohou jednat o budoucí úpravě.

Zpracoval odbor zahraničně obchodní spolupráce, 28. prosince 2020.
Kontakt roman.blinka@mze.cz, tel. 221 812 758.

Související odkazy

zdroj MZE

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A