Informace z jednání představenstva AK ČR ze dne 17. února 2021
18.2.2021
První letošní jednání představenstva Agrární komory ČR se konalo ve středu 17. února 2021. Vzhledem k současným epidemiologickým opatřením proběhlo jednání online formou, a to za účasti pana ministra zemědělství Miroslava Tomana, náměstků sekce zemědělství a potravinářství Jindřicha Fialky, sekce pro fondy EU, vědu, výzkum a vzdělávání Pavla Sekáče a sekce EU a zahraničních vztahů Jiřího Šíra. Jednání se účastnil také ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica a generální ředitel Státního zemědělského a intervenčního fondu Martin Šebestyán a právní zástupce AK ČR JUDr. Nikola Kubálková.
Ministr zemědělství Miroslav Toman informoval členy představenstva o aktuální nákazové (AMP, ptačí chřipka) situaci v ČR a okolních státech a upozornil na vydaná mimořádná veterinární opatření k ptačí chřipce. Přítomné členy představenstva informoval o možnostech a nastavení národních dotací v tomto roce a připravovaných investičních kolech PRV. Dále se řešila otázka možnosti pomoci pro odvětví chovu prasat, které posledních osm měsíců čelí problémům s extrémně nízkými výkupními cenami. Ministerstvo zemědělství proto požádalo Evropskou komisi o finanční podporu do tohoto sektoru, nicméně dosavadní odpověď Komise není pro naše chovatele příznivá, přičemž je ze strany EK doporučeno spolehnout se pouze na národní podpory.
Dalším tématem bylo shrnutí  dosavadního vyjednávání SZP. Náměstek Sekáč informoval o výsledcích  proběhlých pracovních skupin k SZP, které postupně pokračují do dubna, a  poděkoval zástupcům komory za aktivitu při těchto jednání. Velká  diskuze proběhla k 10. kolu PRV a k nastavení nového 12. kola, ke  kterému MZe představilo priority, tedy podporu citlivých komodit  rostlinné i živočišné výroby s tím, že návrh bude projednán pracovními  skupinami k nastavení pravidel a na jednání Monitorovacího výboru.  Náměstek Fialka shrnul harmonogramy výplat národních podpor a informoval  přítomné o legislativních záležitostech týkajících se zemědělství  projednávaných na půdě Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR a v  jejich výborech a podvýborech. Zásadní diskuze proběhla také k novele  zákona o potravinách a tabákových výrobcích a k předloženým pozměňovacím  návrhům. Představeno bylo pokračování titulu Agricovid s upravenými  pravidly pro druhou výzvu, přičemž v první výzvě byl koncem ledna  ukončen příjem žádostí. Náměstek Šír prezentoval aktivity resortu při  zajištění cca 5 tis. pracovníků do zemědělství a potravinářství. Dále  informoval o změnách a novinkách při vyjednávání krátkodobých,  střednědobých a dlouhodobých víz ze zemí EU a třetích zemí a představil  organizaci webinářů s informacemi o zaměstnávání zahraničních  pracovníků. Hlavní partnerské země jsou Mongolsko, Kazachstán,  Bělorusko, Filipíny s tím, že záruky (dodržení přikázaných  protinákazových opatření) za zaměstnance drží zaměstnavatel. Z Ukrajiny  je administrováno 16 tisíc žádostí měsíčně. 20 % žádostí se zamítá pro  neúplnost, 18 % uchazečů si nedojde pro víza. Informace a další  podrobnosti jsou k dispozici na webu MZe a ostatních ministerstev.
Ústřední ředitel SZPI Martin Klanica  přítomné seznámil s informacemi k k tzv. registrační povinnosti pro  pěstitele rostlinných komodit s uplatněním v potravinovém řetězci. Ta  platí i pro prvovýrobce, nikoliv jen zpracovatele a registrační  povinnnost je také součástí dotační podmíněnosti. Dle potravinového  práva je prvovýroba definována jako chov zvířat nebo pěstování plodin.  Rovněž zahrnuje lov zvířat, rybolov a sběr volně rostoucích plodů.  Prvovýroba je ukončená sklizní, zahrnuje i související postupy jako  například čištění, třídění, dosoušení produktu, tedy činnosti, které  zásadně nemění povahu produktu. Za zemědělské výrobky (rostlinné  produkty) pro potravinářské použití jsou považovány také rostliny před  sklizní, u kterých lze předpokládat, že jsou určené k lidské konzumaci.  Výsledek činností, které podstatně mění či nemění povahu produktu, je  důležitý při uplatňování hygienických požadavků stanovených nařízením  Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004. Provozovatelé  potravinářských podniků zabývající se prvovýrobou a souvisejícími  postupy musí dodržovat hygienická pravidla stanovená  v příloze I  Nařízení. Pokud se během zpracování podstatně změní povaha produktu a  dochází k výrobě potravin, na výrobce potravin se vztahují hygienické  požadavky stanovené v příloze II Nařízení. Hlavním cílem je zajištění  bezpečnosti potravin v celém řetězci včetně prvovýroby. Primární  odpovědnost nese provozovatel potravinářského podniku. V případě  zemědělské prvovýroby jsou některé komodity přímo z pole dodávány  konečnému spotřebiteli (např. listová zelenina), proto jejich pěstování  musí probíhat tak, aby bylo minimalizováno riziko kontaminace chemickými  nebo mikrobiologickými původci ve všech fázích výroby i navazujících  činností. Povinnost registrace má však návaznost i na další typy  kontrol, které SZPI u zemědělských prvovýrobců provádí. Jedná se  například o kontroly v systému Cross compliance, kdy je ověřováno  dodržení souboru základních požadavků, které jsou podkladem pro  nárokování režimu přímých plateb v zemědělství. Dále o kontroly  související s ověřením kvality u zemědělských výrobků označených značkou  Klasa, Regionální potravina nebo které nesou označení “Chráněné  označení původu/Chráněné zeměpisné označení“. Na internetových stránkách  SZPI je k dispozici formulář pro oznámení provozovatele potravinářského  podniku o zahájení, změně a ukončení činnosti a instrukce pro jeho  vyplnění a podání. Oznamovací povinnost splní prvovýrobce tím, že  vyplněný registrační formulář „Oznámení předmětu provozovatele  potravinářského podniku o zahájení/ukončení výkonu činnosti“ zašle  územně příslušnému inspektorátu SZPI v místě sídla provozovatele. V  rámci zvýšení povědomí žadatelů o dotace byly, po domluvě se SZIF a MZe,  vypracovány a zveřejněny informace týkající se nutnosti registrace  společně s příručkou - Průvodce zemědělce Kontrolou podmíněnosti platný  pro rok 2021. http://eagri.cz/public/web/mze/dotace/kontroly-podminenosti-cross-compliance/dokumenty-ke-stazeni/rok-2021/ .
Představenstvem byla vyhodnocena  také komoditní problematika. Ceny obilovin a řepky jsou momentálně velmi  dobré. Kritická situace je u brambor, kdy cena nebalených se pohybuje  mezi 1,5 -2 Kč/kg a je problém s odbytem  bramborem na zpracování v celé  EU z důvodu uzavřeného HORECA sektoru. Producenti máku se nově pyšní  označením Chráněné zeměpisné označení a J. Mikoláš, předseda Komoditní  rady pro mák při AK ČR poděkoval MZe, AK ČR SZPI a za spolupráci při  dlouhém procesu získání tohoto označení pro veškeré plochy českého  modrého máku. U mléka, přes nárůst v posledních měsících způsobený  sezónním růstem složek, je celoroční přepočtená cena za rok 2020 8,52  Kč/l, tj. nižší než cena v roce 2019, která byla 8,84 Kč/l. Jedná se o  nejnižší cenu od krizového roku 2016. Dlouhodobě neudržitelná je  skutečnost, že je tato úroveň je nižší než nákladová cena za rok 2019  (8,94 Kč/l). Vedle toho trvale rostou náklady kvůli rostoucím světovým  cenám většiny rostlinných komodit a krmiv a náročností udržet  nepřetržité provozy v sílící pandemii coronaviru. Výrazně horší je pak  situace u sektoru hovězího masa především s ohledem na zhoršený odbyt  kvůli uzavření HORECA v ČR a v okolních státech a kvůli oslabení vývozu  do Turecka způsobené devalvaci turecké liry.
U cen vepřového masa vzhledem výskytu AMP a covidové pandemie v Německu nastalo výrazné snížení ceny a posledních 8 měsíců chovatelé produkují vepřové maso hluboce pod výrobními náklady. Chovatelé drůbeže trápí dovozy těchto komodit za nízké až podnákladové ceny z okolních států a výrazné navýšení ceny krmných směsí. Propad cen a stagnaci odbytu zaznamenal také sektor ovoce. Ceny kořenové zeleniny se zvyšují a na jaře bude problém sehnat tuzemskou produkci. Celý sektor zemědělství a potravinářství má zvýšené náklady na pracovní sílu a potýká se s nedostatkem zaměstnanců.
Ředitel úřadu Václav Suchan  informoval o výsledcích hospodaření AK ČR v roce 2020, vypořádání  veřejné sbírky CORONA a možnosti využít právní služby členskou  základnou. Společně s prezidentem komory opětovně vyzval členskou  základnu o poskytnutí příspěvků na propagaci.
Úřad AK ČR
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
29.10.
4°C / 10°C
30.10.
5°C / 13°C
31.10.
2°C / 14°C
 
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
 
        

