Zemědělská půda v České republice získala digitální podobu

16.3.2021

Volně k prohlížení je nyní digitální mapa veškeré zemědělské půdy v ČR na adrese https://kpp.vumop.cz/. Mapa obsahuje výsledky detailního průzkumu půdy, vychází z celkem 400 tisíc sond odebraných po celé ČR na rozloze 4,6 milionů hektarů zemědělských pozemků. MZe a VÚMOP tak občanům poskytly snadný způsob, jak zjistit vlastnosti půdy ve své obci nebo na svých pozemcích. To se dá využít například při uzavírání pachtovních smluv. Digitální data poslouží rovněž k dalším výzkumům.

Na digitalizaci pracovalo 150 lidí celkem čtyři roky. Převedli do digitální podoby výsledky historického Komplexního průzkumu půd z 60. let minulého století. Skoro na každém poli v republice bylo vykopáno několik sond. Takto hustě získaná síť umožňuje lépe pochopit českou půdu a efektivně navrhovat opatření na zlepšení jejího stavu. Svým rozsahem a podrobností šlo o výjimečný pedologický průzkum, který v Evropě nemá dodnes obdoby.

Tyto cenné informace převedené z papírových map, původních zpráv a záznamů do digitální podoby mohou být využity v kombinaci s nejmodernějšími technologiemi, programy, satelitním a leteckým snímkováním či s použitím dronů. Komplexní průzkum umožňuje sledovat vývoj vlastností půdy a také předvídat změny do budoucna. Je tak možné získat přesnější modely, které mohou pomoci v boji s erozí, suchem či úbytkem organické hmoty.

Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A