V Libereckém kraji se po dvanácté soutěžilo o značku Regionální potravina

11.6.2021

Hodnotitelská komise zavítala tentokrát do Libereckého kraje, i tady navrhla letošní vítěze ocenění Regionální potravina. Je jich 9. Do soutěže, která oceňuje především kvalitu a regionální původ výrobků, se přihlásilo 29 producentů se 77 výrobky.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2021 těmto výrobkům:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1. Masné výrobky tepelně opracované

Kladenská pečeně

Podkrkonošská uzenina s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy

Ruprechtovo maso ve vlastní šťávě

MASO RYDVAL s.r.o.

3. Sýry včetně tvarohu

GRIL přírodní sýr nezrající

Mléko Jeřmanice s.r.o.

4. Mléčné výrobky ostatní

Filounský BIO jogurt bílý

Martin Šourek, Plavy

5. Pekařské výrobky včetně těstovin

Pšenično-žitný chleba DOK

NORDBEANS s.r.o.

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Smetanovo tvarohový dort z Mimoně

Ivana Jablonovská, Mimoň

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje

Luž 10°

PIVOVAR CVIKOV a.s.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

SAMIR kysané zelí ve slaném nálevu

SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o.

9. Ostatní

Med od Nojmíků - květový smíšený

Pavel Neumaier, Dolní Řasnice

 

návrh oceněných výrobků Lib 2021

„Letos se nám sice přihlásilo méně výrobců, ale za to několik z nich bylo úplně nových. To dokládá i fakt, že čtyři z devíti kategorií obsadili výrobci, kteří byli oceněni poprvé. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila“, uvedl regionální koordinátor Václav Chábera z Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněné výrobky pak můžou na svém obalu čtyři roky používat značku Regionální potravina. Zelené logo je vodítkem pro spotřebitele, kterému připomíná, že u oceněných potravin je kladen důraz na vazby k danému regionu, popisu nadstandardní kvalitativní charakteristiky, složení výrobku či jeho senzorických vlastností.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A