Lepší podmínky pro psy a kočky. Ministerstvo zemědělství připravilo novou vyhlášku na ochranu zvířat

27.10.2021

Od 1. listopadu 2021 začne platit nová vyhláška o ochraně psů a koček při chovu za účelem rozmnožování. Ministerstvo zemědělství (MZe) tak chce zajistit vyšší ochranu chovaných zvířat. Vyhláška stanovuje konkrétní podmínky v chovech, například velikost výběhů.

Kočičí výběh nebo kotec pro jednu kočku musí být velký nejméně 6 metrů čtverečních, pro středně velkého psa musí velikost jeho venkovního výběhu dosáhnout 15 metrů čtverečních. Tato pravidla obsahuje nová vyhláška MZe, která začne platit od 1. listopadu.

Norma bude závazná pro sdružení právnických nebo fyzických osob chovající zvířata, chovatele, kteří jsou členy těchto sdružení a podnikatele zabývající se v rámci podnikatelské činnosti chovem zvířat. Nově se tato pravidla vztahují i na lidi, kteří se věnují chovu zvířat za účelem dosažení zisku, chovatele se třemi a více fenami nebo chovatele, jejichž cílem je rozmnožování psů nebo koček.

Prostory určené pro zvířata musí být čisté, pohodlné a dobře větratelné. Zároveň musí poskytnout psům a kočkám ochranu před přímým sluncem, větrem nebo chladem. Vyhláška také stanovuje podmínky, za kterých je možné odloučit mládě od matky a uvádí nejnižší a nejvyšší věk, který je přípustný pro krytí nebo umělou inseminaci.

Přínosem bude zlepšení podmínek pro psy a kočky chované kvůli rozmnožování, snadnější kontrolovatelnost a vymahatelnost dodržování řádných podmínek chovu.

Aby měli stávající chovatelé čas na přípravu, budou požadavky na velikost prostor pro zvířata povinné až od července příštího roku. Do té doby mají čas, aby svá zařízení upravili, případě mohou snížit počet odchovávaných štěňat nebo koťat či dospělých zvířat. Pro nové chovatele bude vyhláška účinná v plném rozsahu již od 1. listopadu.

Dodržování nových pravidel budou kontrolovat inspektoři veterinární správy. Za porušení vyhlášky může právnická nebo podnikající fyzická osoba dostat pokutu až 1 milion korun, fyzická osoba až 400 tisíc korun. Trestem může být také zákaz činnosti nebo odebrání týraného zvířete.

Vyhláška se nevztahuje na běžné chovatele, kteří nejsou členy chovatelských sdružení, nepodnikají, nechovají větší počet zvířat nebo nevedou chov s cílem zvířata rozmnožovat za účelem zisku.

Text vyhlášky najdete v příloze.

Vyhláška o ochraně psů a koček při chovu za účelem rozmnožování (PDF, 181 KB)

Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A