Dny čistého ovzduší v Libereckém kraji

22.4.2022

Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství, spolu s městy Jilemnice, Mimoň a Česká Lípa připravily v rámci naplňování Programu zlepšování kvality ovzduší zóna Severovýchod CZ 05 celodenní program s tématem „Jak správně topit“. Účelem této akce je co nejlépe zprostředkovat veřejnosti informace o kvalitě ovzduší a naučit ji správně používat domácí kotle, kamna a krby. Správným používáním topných médií se totiž eliminuje znečištění ovzduší.

Dny čistého ovzduší proběhnou v Jilemnici – 17. 5. 2022, v Mimoni – 18. 5. 2022 a České Lípě – 19. 5. 2022 od 9.00 do 16.00 a jejich součástí budou mimo jiné i informace pro žadatele o kotlíkové dotace.

Hlavním program zajistí edukativní show „SMOKEMAN ZASAHUJE“ v podání Ing. Jiřího Horáka Ph.D. Zájemci budou interaktivním způsobem seznamováni se zásadami správného topení v domácích topeništích (kotlích, kamnech či krbech).  Show zahrnuje i praktické ukázky v pojízdné kotelně a bude možné si vyzkoušet různé pokusy (např. znázornění inverze v akváriu, měření teploty pomocí termočlánku nebo termokamery apod.). Více se o edukativní show „SMOKEMAN ZASAHUJE“ lze zjistit na webových stránkách https://vec.vsb.cz/cs/smokeman-zasahuje/

Celý den je akce určena široké veřejnosti a v dopoledních hodinách i žákům základních a středních škol. Odpoledne budou pracovníci výzkumného centra diskutovat s veřejností, představovat a informovat o možných řešeních týkajících se způsobů topení a jeho vlivu na nejbližší okolí a celkově životní prostředí.

Ve všech městech je připraven informační seminář pro žadatele o kotlíkové dotace. Pracovníci Krajského úřadu Libereckého kraje vysvětlí, jak o dotaci požádat, jaké přílohy doložit a poskytnou informace k realizaci projektu i k podání vyúčtování.

Program v Mimoni doplní i zástupci společností Asekol a. s. a Elektrowin a. s., které se zabývají sběrem elektrospotřebičů, podporou a vzděláváním veřejnosti o nutnosti třídění, recyklaci vysloužilého elektrozařízení a jeho cíleného umístění do nádob k tomu určených.

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A