Liberecký kraj schválil dotace ve výši 15 milionů korun na projekty v oblasti životního prostředí

12.8.2022

Kraj podpoří ze svého dotačního fondu desítky projektů, které pomohou zadržet vodu v krajině a zlepšit podmínky pro zemědělce, včelaře a zpracovatele regionálních potravin. O poskytnutí dotací rozhodla na svém červencovém jednání krajská rada a musí je projednat ještě krajští zastupitelé na svém srpnovém jednání. Připraveno je celkem 15 milionů korun.

Největší část peněz putuje na retenční opatření v krajině a zeleno-modrá opatření v sídlech. V Jizerských horách bude podpořena obnova Národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizery, které je významným přirozeným zdrojem vody a zároveň unikátním biotopem. V Srnčím dole v Jablonci nad Nisou vznikne soustava tůní a zasakovacích pásů, které pomohou napravit historicky nevhodné odvodnění zdejšího přírodního sportovního areálu a zvýší rekreační potenciál této příměstské lokality.

„Na opatření pro zadržení vody v krajině jde více než 12 milionů korun. Peníze dostanou nejen obce a místní environmentální neziskové organizace, ale i zemědělci, které je nejčastěji využijí na vytváření tůní, zakládání mezí, výsadbu remízků a další protierozní opatření. Mezi podpořenými jsou ale i projekty na zadržování vody v lesích,“ uvedl radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Židek.

Další více než 3 miliony korun poputují z Dotačního fondu Libereckého kraje na podporu včelařství, lokální zemědělské produkce a života na venkově. Včelařské dotace jsou směřovány zejména ke zkvalitnění chovu včelstev, prevenci nemocí včel a zlepšení opylovací služby na kulturních i planě rostoucích rostlinách. V oblasti zemědělství byly podpořeny projekty, které kromě produkce potravin zajišťují i ekosystémové funkce, předcházejí erozi, zachovávají a obnovují zdravou půdu, podporují biodiverzitu a udržují krajinný ráz.

„Liberecký kraj je místem pramenících řek, krajinou s unikátními přírodními hodnotami a velmi čistým životním prostředím. O to vše je třeba společně pečovat, tak aby zdejší kraj byl nadále dobrým místem k životu. Proto je environmentální oblast jednou z priorit dotačního fondu,“ uzavřel radní Židek.

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

22.04.
Počasí na den 22.04.
0°C / 7°C

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A