MPO zveřejňuje výzvu na pomoc firmám s vysokými cenami energií. Připraveno je 30 miliard korun

2.11.2022

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo výzvu z programu podpory pro velké firmy na pomoc se zvýšenými náklady na plyn a elektřinu podle tzv. Dočasného krizového rámce Evropské komise (DKR). Žádosti bude resort přijímat od 15. listopadu 2022 do 31. ledna 2023. Díky nedávnému rozšíření podpory na pomoc dosáhne více firem.

„Domácnostem a malým a středním podnikům vláda zastropovala ceny energií. Firmy, na které se zastropování nevztahuje, mohou o dotaci žádat v systému AIS MPO, který už znají z dřívějška,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Předminulý týden jsme aktualizovali vymezení programu na všechny sektory hospodářství v České republice, pomůžeme tak většímu počtu firem. Předpokládaná alokace programu je až 30 miliard korun.“

Žádat o dotaci mohou podnikatelé, kteří mají alespoň jedno odběrné a předávací místo a u nichž v období od 1. února 2022 do 31. října 2022 došlo k navýšení jednotkových cen na plyn a elektřinu oproti roku 2021 více než dvojnásobně.

„Oprávněnými podniky jsou tedy ty, na které se nevztahují stropy cen energií, které zavedla vláda nařízením č. 298/2022, v platném znění. Nárok na dotaci z DKR u elektřiny mají tedy firmy, které neodpovídají definici malých a středních podniků a jsou připojeny na hladině vysokého nebo velmi vysokého napětí. V případě plynu pak jde o velké firmy, jejichž roční odběr převyšuje 630 MWh,“ říká náměstek pro průmysl a stavebnictví Eduard Muřický.

Výše dotace a její maximální limit:

Jakýkoliv podnik spadající do oprávněných žadatelů, jehož náklady na elektřinu a plyn se letos oproti loňskému roku více než zdvojnásobily – výše dotace je 30 % způsobilých nákladů, celkový max. limit 45 milionů korun,
energeticky náročný podnik, který je v provozní ztrátě – výše dotace 50 % způsobilých nákladů (max. do 80 % provozních ztrát podniku), a celkový max. limit pro dotaci je 200 milionů korun,
energeticky náročný podnik ve vybraných odvětvích, který je v provozní ztrátě – výše dotace 70 % způsobilých nákladů (max. do 80 % provozních ztrát podniku), a celkový max. limit pro dotaci je 200 milionů korun.

Platí, že na skupinu partnerských a propojených podniků definovaných dle doporučení Evropské komise nesmí celkově podpora překročit 2 miliony EUR. Pro skupinu, v níž o podporu žádá energeticky náročný podnik, činí tento limit 25 milionů EUR, a pro skupinu, v níž o podporu žádá podnik ve vybraných odvětvích, je stanoven limit 50 milionů EUR.

Žádosti se budou podávat elektronicky prostřednictvím informačního systému AIS MPO https://aisportal.mpo.cz/, kam bude možné vkládat i dokumenty, které bude třeba doložit. V pracovních dnech od 8:00 do 16:00 hod. poradí i linka 1212, nebo je možné využít e-mail 1212@mpo.cz.

Podrobnosti včetně celého textu výzvy jsou k dispozici na: https://www.mpo.cz/cz/prumysl/vyzva-1-z-programu-podpory-na-zvysene-naklady-na-zemni-plyn-a-elektrinu-v-dusledku-mimoradne-prudkeho-rustu-jejich-cen--270689/

Další informace nejen k zastropování cen energií jsou na webu www.energiezamene.cz.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A