Reakce AK ČR na výroční zprávu NKÚ 2022

4.4.2023

Agrární komora České republiky považuje za nutné reagovat na výroční zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu za rok 2022, s níž byla veřejnost seznámena prostřednictvím tiskové zprávy vydané 3. dubna 2023 a najdete ji zde. Agrární komora České republiky pokládá za zavádějící především výroky týkající se rozdělování dotačních podpor v zemědělství a potravinářství.

  • Všechny tituly národních dotací byly podrobeny řádné notifikaci ze strany Evropské komise.
  • V posledních letech nebyla potvrzena žádná kauza, která by se týkala zásadního pochybení v rozdělování dotačních podpor pro české zemědělství a potravinářství.
  • Po předešlých kontrolách Nejvyššího kontrolního úřadu došlo ke zpřísnění pravidel pro rozdělování dotační podpor pro české zemědělství a potravinářství. Místo Ministerstva zemědělství provádí administraci certifikovaná platební agentura Státní zemědělský intervenční fond.
  • Pro každý dotační titul je stanoven určitý cíl a chovatel, pěstitel či zpracovatel zemědělských komodit musí vynaložit určité náklady, aby tento cíl naplnil. Dotační podpory tedy neslouží k dosažení vyššího zisku, ale jejich účelem je částečné pokrytí nákladů na realizaci projektů.
  • Procesy v zemědělství a potravinářství jsou dlouhodobé. Z toho důvodu není možné, aby byly v dotačních titulech prováděny změny z roku na rok na základě aktuální politické objednávky.
  • Agrární komora České republiky opakovaně varovala před následky snížení objemu prostředků v kapitole rozpočtu České republiky určené na dotační podpory pro zemědělce a potravináře. V letošním roce došlo ke snížení na 2,7 miliardy korun z loňských 5 miliard korun. Vzhledem k inflaci současně dochází ke snížení plateb minimálně o 30 procent ve srovnání s rokem 2020.
  • Dotace na podporu zemědělství a potravinářství jsou vypláceny napříč zeměmi Evropské unie, které jsou součástí evropského jednotného trhu. Úroveň dotačních podpor, které mohou čerpat čeští zemědělci a potravináři, je však nižší než v jiných evropských zemích.
  • Dotace mají podpořit především v mnoha případech prodělečný chov hospodářských zvířat, produkci náročných plodin jako ovoce, zelenina či brambory a zachování přirozených vlastností zemědělské půdy pro další generace.

Hlavní priority v oblasti zemědělských dotačních podpor:

  • Zdravotní stav zvířat (dotační titul č. 8) - Cílem je nejen zlepšení zdravotního stavu zvířat, ale především prevence. Následkem toho dochází ke snižování spotřeby léčiv, jako jsou antibiotika. Zdravá zvířata produkují kvalitnější a zdravější potraviny za dostupné ceny pro obyvatele, což má rovněž pozitivní dopad na zdraví obyvatel.
  • Zlepšení životních podmínek zvířat (dotační titul č. 20) - Cílem je neustálé zlepšování podmínek pro chovaná zvířata, k čemuž směřuje společenská objednávka a také cíle Zelené dohody pro Evropu.
  • Vyšší kvalita produktů (dotační titul č.19) - Cílem je zlepšení kvalitativních vlastností zemědělských komodit, které slouží k výživě obyvatelstva.
Zdroj: Agrární komora České republiky
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

17.05.
Počasí na den 17.05.
10°C / 17°C

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

19.05.
Počasí na den 19.05.
9°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A