Zámek Sychrov se chystá na Krajské myslivecké slavnosti

19.9.2023

Sté výročí založení si připomíná Českomoravská myslivecká jednota. Liberecký kraj toto jubileum oslaví 30. září v rámci Krajských mysliveckých slavností na Sychrově. Organizace této akce se zhostily hned tři okresní myslivecké spolky a to Liberec, Jablonec nad Nisou a Semily. Akci osobně zaštítil člen rady Libereckého kraje Václav Židek. Spolupráci přislíbilo mnoho mysliveckých spolků, Lesy České republiky, Vojenské lesy a statky, Městské lesy Liberec, Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant, Česká lesnická akademie Trutnov, Střední průmyslová škola Liberec a další.

„Záslužná práce myslivců je nepostradatelným pilířem ochrany a udržitelné péče o ekosystémy v našich lesích. Díky myslivcům lze obdivovat krásu lesní přírody a zároveň si uchovávat tradice a hodnoty spojené s loveckým řemeslem," prohlásil Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Zahájení se ponese za zvuků mysliveckého troubení a zámeckých fanfár: z Radimovic se do zámeckého parku vydá průvod, ke kterému se připojí družina s knížetem a s kněžnou z Rohanu. Po úvodním přivítání a proslovech hostů již celou akci povede moderátorka Marcela Augustová, která postupně představí všechny účinkující.

Hned v samotném začátku vystoupí skupina Villanella s dobovou módní přehlídkou. Ocenění dojde také práce dlouholetých členů Českomoravské myslivecké jednoty, kteří obdrží slavnostní plakety z dílny medailéra Romana Provazníka. Slavnosti zpestří mimo jiné hudební průřez od středověku po baroko v podání skupiny Aliquis. Nebudou chybět vystoupení sokolníků, kynologů, ukázky mysliveckých tradic, například slavnostního přijímaní do cechu Hubertova, anebo pasování na lovce. Oživením bude přehlídka šperků v rámci tématu Žena, lov a šperk. Návštěvníci se budou moci seznámit s vábením zvěře s Kateřinou Cheníčkovou, malý koncert lovecké hudby představí trubači z České lesnické akademie Trutnov. Vystoupení na hlavním pódiu zakončí hudební skupina Počátky.

V rámci oslav se uskuteční i tři přednášky na téma myslivosti Jizerských hor, včetně výskytu tetřívka obecného, chovu zubrů v bývalém vojenském prostoru Ralska a chovu kozy bezoárové v oboře Vřísek. O své z,ušenosti se podělí Libor Dostál, Miloslav Zikmund a Ladislav Masopust.

Pro děti i dospělé pořadatelé uchystali stezku zámeckým parkem. Na dvou desítkách zastavení se mohou seznámit s mysliveckou zoologií, péči o zvěř, s lesní pedagogikou, zastřílet si ze vzduchovky a z luku, užít si pohybové hry, vyrobit si něco v rámci tvůrčích dílen, nechat si něco namalovat na obličej, či se více seznámit s výcvikem dravců a také loveckých psů.

Samozřejmostí budou prodejní stánky, ale také občerstvení, které bude zpestřené o zvěřinovou kuchyni. Zájemci se dozvědí, jak naložit se zvěřinou a jak ji zpracovat v rámci kulinářské show s Josefem Šorejsem. Celý den je vstup zdarma, jediné omezení spočívá v tom, že nelze do zámeckého parku vstupovat se psy.

 

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

08.05.
Počasí na den 08.05.
8°C / 16°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A