Ze zahraničí je každý druhý vánoční stromek a každá třetí vánoční hvězda, které během převozu trpí

30.11.2023

V předvánočním období Češi nakoupí okolo tří milionů kusů vánočních hvězd neboli poinzécií, z nichž třetina pochází z dovozu. Domácnosti každý rok zdobí až 1,5 milionu živých vánočních stromků a ze zahraničí je polovina z nich. Převozem na dlouhé vzdálenosti však rostliny trpí. Okrasným vánočním květinám navíc neprospívá kolísání teplot, což se podepisuje na jejich kvalitě, vzhledu a trvanlivosti. Agrární komora České republiky, Lesnicko-dřevařská komora České republiky a Svaz květinářů a floristů České republiky proto doporučují zákazníkům, aby dali přednost kvalitní domácí produkci.

„Vánoční pokrmy jsou historicky spjaty s lokálními surovinami, které si naši předkové sami dokázali vyrobit. V tradiční štědrovečerní večeři by neměla chybět rybí polévka, smažený kapr, bramborový salát a na závěr medové perníčky, jablečný závin či vánočka. Tuzemského původu by měly být nejen potraviny pro přípravu menu, ale také výzdoba. Čeští květináři a lesníci dodávají na trh kvalitní vánoční stromky a vánoční hvězdy nebo další okrasné rostliny, které vypěstovali v souladu se současnými environmentálními požadavky,” říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

V českých domácnostech převládá z 80 procent jedle kavkazská, 10 procent tvoří smrk pichlavý a zbývajících podíl představují borovice a další druhy jehličnatých stromů. Vánoční stromky od tuzemských pěstitelů pocházejí většinou ze speciálních plantáží, kde mají zákazníci záruku vysoké kvality, čerstvosti a šetrného přístupu k životnímu prostředí. Vánoční stromky prodávají rovněž vlastníci lesů z prořezávek. Alternativou jsou stromky v květináčích či kontejnerech, které se těší stále větší oblibě. Vánoční stromek prémiové kvality, který je českého původu, mohou zákazníci pořídit nejlépe ve specializovaných prodejnách nebo přímo od pěstitelů. Naopak před hobbymarkety či obchodními kolosy ve velkých městech jsou převážně nabízeny stromky ze zahraničí, které byly dovezeny většinou z Dánska či Polska. Tyto stromky však jsou zpravidla řezané již v říjnu a mají nižší šanci vydržet až do konce vánočních svátků.

„Živé vánoční stromečky nebo snítka voňavého chvojí jsou odedávna tradiční symboly českých Vánoc. Naši lesníci i pěstitelé vánočních stromků je nabízejí na mnoha místech republiky. Věřím, že roste počet těch, kteří dají přednost stromečku, který vyrostl v českých lesích a i když nebude mít třeba ideální tvar, určitě navodí to pravé kouzlo Vánoc,” sděluje výkonná tajemnice Lesnicko-dřevařské komory České republiky Andrea Skřivánková.

Květinovou vánoční výzdobu tvoří obvykle vánoční hvězdy různých barev a dále bramboříky nebo azalky. Tuzemští květináři zajišťují květinám požadovaný teplotní komfort kolem 18 stupňů, a to během pěstování, sklizně, přepravy i skladování. To ovšem neplatí u květin dovezených především z Nizozemska, Německa a dalších zemí. Ty jsou obvykle dostupné ve velkých obchodních řetězcích nebo v maloobchodních prodejnách smíšeného zboží, které je často nabízejí i ve venkovních prostorech při teplotě pod bodem mrazu. Následkem nízkých teplot květiny nastydnou a opadají jim listy.

„Neobvykle teplý podzim bohužel letos nepřeje dlouhodobé koncepci zahradníků, a to posunutí prodeje vánočních hvězd už na měsíce říjen a listopad. Letošní teplotně nadprůměrný podzim zákazníky nemotivuje k nákupu poinzécií, protože tuto květinu stále vnímají jako výlučně vánoční,“ podotýká Marcela Nachlingerová ze Svazu květinářů a floristů České republiky. Zárukou kvality je logo Česká květina na obalu a nákup ve specializovaných prodejnách či přímo od pěstitelů stejně jako v případě vánočních stromků.

Pěstitelé vánočních stromků a vánočních okrasných rostlin se v letošním roce potýkají s enormním růstem nákladů, především na energie. Současně hrozí jejich další zdražení kvůli návrhu Energetického regulačního úřadu na výrazné zvýšení regulované složky elektrické energie. Dalším problémem, jemuž čelí, je nedostatek pracovníků, který patrně ještě zhorší novela zákoníku práce a změny pravidel pro najímání brigádníků. Květináři a lesníci si však nemohou dovolit promítnout zvýšené náklady do prodejních cen, které jsou letos vyšší pouze o nižší jednotky procent. Zejména pěstitele okrasných rostlin drtí levné dovozy ze zahraničí a nerovné podmínky podnikání oproti podmínkám v zahraničí, kvůli kterým balancují na hraně existence.

Zdroj: Agrární komora České republiky
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A