Z Fondu Turów kraj podpoří výstavbu vodovodů v Horním Vítkově a Václavicích

14.2.2024

Vybudování nového vodovodu pro Horní Vítkov za přibližně 68 milionů korun a také pro obec Václavice za 172 milionů. To jsou dva projekty, které finančně podpoří Liberecký kraj z Fondu Turów. Začít by měly ještě letos a dokončeny budou v roce 2025.

Obě města – Chrastava a Hrádek nad Nisou – vloni podala na tyto projekty žádost o dotaci na Státní fond životního prostředí v rámci 44. výzvy Operačního programu Životní prostředí. Rozhodnutí ministerstva zatím neobdržela. Nicméně, nechceme otálet s výstavbou, a tak podpoříme oba projekty z Fondu Turów individuálními dotacemi,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství. V případě, že města dotaci nezískají, bude Liberecký kraj financovat celkové výdaje na projekty, a to městu Chrastava v předpokládané výši 68 milionů korun a městu Hrádek nad Nisou v předpokládané výši 172 milionů. V opačném případě, pokud by žádost o dotaci byla úspěšná, počítáme pro Chrastavu s částkou zhruba 42 milionů korun, u Hrádku nad Nisou s 84 miliony.“

Výstavba vodovodů v Horním Vítkově a Václavicích jsou dva ze čtyř investičních projektů, které pomohou kompenzovat část dopadů důlní činnosti polského dolu Turów v oblastech Hrádecka a Chrastavska v Libereckém kraji. V červnu loňského roku již začala rekonstrukce úpravny vody v Machníně, dalším připravovaným projektem je zásobení vodou v Hrádku nad Nisou, kde je investorem Severočeská vodárenská společnost.

Zůstatek na transparentním účtu s názvem LIBERECKÝ KRAJ-FOND TURÓW-ČR-PL činí k 13. únoru 2024 v 17 hodin celkem 912.504.629,02 korun.

Z Fondu Turów kraj podpoří výstavbu vodovodů v Horním Vítkově a Václavicích

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A