HHC bude zařazeno mezi návykové látky, nebude možné ho běžně prodávat v obchodech ani na internetu

4.3.2024

Státní zemědělská a potravinářská inspekce prostřednictvím opatření obecné povahy zakáže uvádět na trh potraviny s obsahem látek HHC, HHC-acetát/HHC-O a THCP.

Stání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v návaznosti na novelu nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, vydá opatření obecné povahy, kterým zakáže všem provozovatelům potravinářských podniků v České republice uvádění na trh veškerých potravin, které obsahují látku Hexahydrokanabinol (HHC), Hexahydrokanabinol-O-acetát (HHC-acetát, HHC-O) nebo Tetrahydrokanabiforol (THCP). Jde o psychotropní látky, které budou uvedené v příloze č. 4 k nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek.

„Ministerstvo zemědělství doporučilo regulaci a omezení prodeje HHC, protože jde o návykovou látku, která se bez kontroly prostřednictvím různě volně dostupných produktů dostávala i k dětem,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Opatření obecné povahy bude vydáno v první den účinnosti novely uvedeného nařízení vlády a nabude účinnost ihned zveřejněním na úřední desce. Jeho dodržování se stane předmětem kontrol inspektorů SZPI.

Za potravinu ve smyslu nařízení (ES) č. 178/2002 bude považován jakýkoliv výrobek, který má vzhled, vůni, chuť, tvar, některé složky, či jiné charakteristické vlastnosti typické pro potravinu, a proto lze důvodně předpokládat, že spotřebitel bude výrobek používat jako potravinu, tj. bude ji konzumovat (vkládat či jinak aplikovat do úst a polykat).

Plné znění opatření obecné povahy zveřejní inspektoráty SZPI na svých úředních deskách, a to jak fyzických, tak elektronických.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A