Bioplyn: kejdu z výroby bioplynu zaorávat

19.5.2006

Kejda z výroby bioplynu se má zaorávat nejméně do hloubky 20 – 15 cm, v žádném případě se ale nemá aplikovat na louky a pastviny. V opačném případě vzniká nebezpečí, že se rozmnoží nežádoucí Clostridia. Jako alternativu doporučuje ředitelka Ústavu bakteriologie a mykologie Univerzity v Lipsku, profesorka Monika Krügerová, použití efektivních mikroorganismů, které pomáhají Clostridia potlačit. Jedna jí vyvinutá metoda se ještě musí otestovat v praxi. Protože fermentace bioplynu probíhá v anaerobních podmínkách, rozmnožují se kromě žádoucích mikroorganismů také mikroorganismy nežádoucí. Mezi ně se řadí Clostridia, jakmile sem při odčerpávání kejdy vnikne nárazově vzduch, pokoušejí se anaerobní bakterie pro ně smrtelným podmínkám uniknout a v tomto okamžiku vytvářejí trvalé spóry. V této formě mohou mikroorganismy přežívat dlouhou dobu. Teprve když se spóry opět dostanou do anaerobních podmínek, začínají se vyvíjet a rozmnožovat. Aplikací kejdy se spóry clostridií celoplošně rozptylují na louky a pastviny, kukuřici nebo jiné kulturní rostliny. Dostanou-li se potom do siláže, rychle se rozmnožují. Protože pobyt v trávicím traktu užitkových zvířat přečkávají do značné míry bez poškození, jejich počet se během fermentace kejdy v bioplynovém fermentoru zvyšuje, to znamená že problém narůstá. Betriebswirtschaftlich Nachrichten, 2005, č. 11, s. 251
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A