Automatizovaná detekce říje u skupinově ustájených prasnic

2.2.2007

Podmínky pro skupinové ustájení prasnic v EU jsou dány Směrnicí rady 2001/88/EEC. Směrnice obsahuje specifické požadavky pro toto ustájení a v zájmu realizace pěti základních svobod zakazuje ustájení březích prasnic a prasniček na individuálních stáních a jejich vázání. Připouští určitou alternativu a dále specifikuje, aby prasnice a prasničky byly ustájeny ve skupinách v období od čtyř týdnů po připuštění do jednoho týdne před očekávaným porodem. Tyto požadavky se od ledna 2003 týkaly všech chovatelů, kteří budovali nové nebo rekonstruovali stávající stavby pro ustájení prasnic a od ledna 2013 budou platit pro všechny chovatele v EU. Procento skupinově ustájených prasnic se stále zvyšuje; v roce 2003 bylo v Dánsku skupinově ustájeno 50 % všech prasnic. ,p>Realizace nové legislativy vyžaduje, v podmínkách zhoršeného kontaktu a hodnocení jednotlivých prasnic, změny v řízení reprodukce. V souvislosti se skupinovým ustájením se začaly vyvíjet automatizované postupy pro detekci říje, jejichž cílem je usnadnit identifikaci prasnic v říji, snižovat potřebu práce a zlepšovat pracovní podmínky.

Cílem studie z Dánska bylo podpořit účinnost automatizovaných postupů pro detekci říje u skupinově ustájených prasnic. V přehledu současných automatizovaných postupů jsou uvedena jejich omezení a popsány perspektivy dalšího vývoje.

Nejlepší výsledky přinášejí automatizované postupy, které monitorují chování prasnic specifické pro začátek říje (zájem o kance). Diskutuje se možnost využití i neautomatizovaných postupů. Perspektivní nové automatizované postupy zahrnují i postupy jako je GPS – Global Positioning System, videozáznamy monitorující chování prasnic a měření elektrického odporu ve vagině. Bylo zjištěno, že kombinace fyzikálních vlastností a chování zvyšuje přesnost postupu.

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

08.05.
Počasí na den 08.05.
8°C / 16°C

09.05.
Počasí na den 09.05.
6°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A