Výsev kombinovaným secím strojem

16.2.2007

U skotských farmářů je stále populárnější způsob výsevu obilí se současným přihnojováním, na rozdíl od anglických nebo waleských farmářů, kteří vysévají osivo a přihnojují většinou odděleně. Přihnojování má svůj význam jak při podzimním tak i při jarním setí. Vývoj kvalitního kořenového systému je předpokladem dobrého přezimování rostliny. Polní zkoušky prokázaly zvýšení výnosu při umístění hnojiva v blízkosti semen vysévané plodiny v porovnání s metodou přihnojování na povrchu.

Kontraktor E: Gibbon používá kombinovaný secí stroj Kuhn Venta LC na ploše kolem 600 hektarů. Většina jeho klientů na podzim vyžaduje používání k vícesložkových hnojiv v poměru 8 : 24 : 24. Toto složení hnojiva vyhovuje při pěstování sladovnického ječmene. Zejména na jaře je sezona setí příliš krátká a proto se dává přednost kombinovaným secím strojům. Kuhn Venta vysévá hnojivo z vpředu neseného zásobníku za pomocí vzduchu vedeného potrubím až dozadu k secím botkám. Ukládá ho asi 20 cm od zrna. Za vlhkého počasí se může stát, že méně kvalitní složkové hnojivo se vlivem vlhkého vzduchu může hromadit na stěnách a za jistých okolností i zavinit ucpání potrubí.

Jon Bennett vysévá osivo současně s hnojivem kombinovaným secím strojem Vaderstad Rapid A 400 Mix o záběru 4 m na ploše 890 ha. Vysévá přímým výsevem do strniště. Hnojivo bylo aplikováno v dávce 220 kg . ha-1. Osivo a hnojivo se dávkuje odděleně ještě před tím, než je potrubím dopravováno společně do secích botek. Systém Rapid Mix je výhodný, protože semena i hnojivo jsou umisťována navzájem přímo vedle sebe. Problémy s vlhkým vzduchem, který by mohl eventuálně způsobovat ucpávání potrubí byly odstraněny jeho vysoušením teplem vznikajícím ve výměníku používaném k chlazení oleje pohánějícího ventilátor.

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A