K 1. lednu 2008 zaniká platnost některých povolení k vypouštění odpadních vod

21.2.2007

Podle novely zákona o vodách zaniká platnost povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních, která nabyla právní moci do 31. 12. 2001, tzn. povolení vydaných podle dříve platných právních předpisů [1].

V případě, že se nezměnily podmínky (hydrologické, ekologické), za kterých bylo povolení uděleno, je možné stávající povolení k vypouštění odpadních vod na návrh oprávněné osoby prodloužit podáním žádosti na vodoprávní úřad (obecní úřad obce s rozšířenou působností).

Pokud vodoprávní úřad povolení neprodlouží, je třeba žádat o nové povolení podle požadavků vyhlášky č. 432/2001 Sb. Povolení nelze prodloužit v případě, že vodní zákon č. 254/2001 Sb. vydání povolení pro danou činnost vůbec neumožňuje – jde-li o vypouštění odpadních vod do vod podzemních (na terén nebo do půdní vrstvy), prodlužují se pouze povolení k vypouštění odpadních vod z rodinných domů a staveb pro individuální rekreaci.

Pro žádost o prodloužení povolení není vydán žádný formulář - musí z ní být jen jasně patrné, kdo ji podává a o co žádá. Žadatel je také povinen označit další jemu známé účastníky řízení, o doplnění údajů lze požádat vodoprávní úřad.

Za nedovolené vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních může Česká inspekce životního prostředí nebo obecní úřad obce s rozšířenou působností uložit pokutu [2].

Proto je třeba, aby si všichni majitelé nemovitostí (včetně rodinných a rekreačních domů), kteří vypouštějí odpadní vody do vod povrchových nebo podzemních, o toto povolení neprodleně požádali u svých místně příslušných vodoprávních úřadů (obecní úřad obce s rozšířenou působností).

Náležitosti žádosti o povolení i vzor žádosti jsou uvedeny ve vyhlášce č. 432/2001 Sb. [3] a lze je získat i na internetových stránkách www.zanikpovoleni.cz.

Podrobnější vysvětlující informace k vypouštění odpadních vod ze septiků
1) Odpadní vody jsou ze septiku vypouštěny přímo do vod povrchových Toto vypouštění podléhá povolení vodoprávního úřadu k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a pokud bylo vydáno podle předchozích předpisů, resp. nabylo-li právní moci do 31. prosince 2001, zaniká nejpozději dnem 1. ledna 2008. [6]

2) Odpadní vody jsou ze septiku vypouštěny do vod podzemních
O vypouštění odpadních vod do vod podzemních se jedná v případě, že odpadní vody mohou průsakem znečistit nebo ohrozit podzemní vody (v pochybnostech je potřebné zpracování hydrogeologického posudku) [4], [5]. Bylo-li povolení vydáno podle předchozích předpisů, resp. nabylo-li právní moci do 31. prosince 2001, zaniká rovněž nejpozději dnem 1. ledna 2008 [6].

3) Odpadní vody jsou ze septiku vypouštěny do sběrného systému (kanalizace) zaústěného do vod povrchových
V takovém případě není potřebné povolení vodoprávního úřadu [7].

Podrobnější vysvětlující informace k užívání (vyčištěných) odpadních vod k zalévání Užívat odpadní vody k zalévání zahrad apod. lze pouze v případě, že nemohou vniknout do vod podzemních ani je ohrozit. Pokud by ke znečištění či ohrožení podzemních vod došlo, jedná se o nedovolené vypouštění odpadních vod do vod podzemních, za které lze uložit pokutu [2]. Ale pokud odpadní vody nemohou znečistit ani ohrozit vody podzemní, není k zalévání potřebné žádné povolení. V tomto případě však doporučujeme informovat se u příslušného vodoprávního úřadu (obecní úřad obce s rozšířenou působností) ohledně hydrologických podmínek v místě vypouštění, tj. zda se ve Vašem případě jedná či nejedná o vypouštění odpadních vod do vod podzemních (v pochybnostech bude zapotřebí zpracovat hydrogeologický posudek) [4].

Povolení k odběru podzemní nebo povrchové vody, včetně odběrů ze studní, patří do gesce Ministerstva zemědělství a najdete je také na www.zanikpovoleni.cz.

Poznámky :
[1] Čl. II bod 2 novely zákona o vodách č. 20/2004 Sb. Dříve latným

Zdroj: mzp
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A