V potravinářském průmyslu se mírně zvedly tržby

28.2.2007

Česká republika loni v zahraničním obchodě se zemědělskými a potravinářskými produkty vykázala deficit 32,7 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 30 procent. Zatímco vývoz stoupl o procento, dovoz se zvýšil o osm procent. Například Agrární komora soudí, že se prohlubování záporného salda nezastaví, mimo jiné proto, že některé obchodní řetězce omezují nákup českých potravin, třeba masa.
Ministr zemědělství Petr Gandalovič k tomu uvedl, že stát těžko může na jednotném evropském trhu bránit dovozům. Může jen důsledně kontrolovat dodržení všech kvalitativních norem a stanovených podmínek. Také pro podporu exportu v rámci EU ministr moc možností nevidí. "Budeme ale hledat cesty, jak otevírat trhy v zemích mimo unii," dodal.
Na propagaci domácích potravin dal v loňském roce stát přes 200 milionů korun. Jádrem programu je značka kvalitních produktů Klasa. Podle Gandaloviče je otázkou, do jaké míry se podaří Klasu udržet v nynější podobě. EU totiž tlačí na to, aby byl vypuštěn důraz na domácí původ propagovaných produktů. Potravináři žádají především jasný plán a strategii propagace.

Na podporu potravinářství má jít letos z národních zdrojů 310 milionů korun proti loňským 250 milionům. Vyšší příděl mohou čekat zpracovatelé také z evropských peněz, které spadají pod MZe. Na sedm let je pro ně v programu rozvoje venkova včetně národních peněz určeno 3,8 miliardy korun, tedy v průměru přes 500 milionů korun ročně.
Potravinářství loni zaměstnávalo 105 tisíc lidí, o 3,2 procenta méně než v roce předchozím.

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A