Česká republika vstoupila do nové fáze vyjednávání o strukturálních fondech

5.3.2007

Tento základní dokument pro zahájení čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie bude zároveň v závazném termínu 6. 3. 2007 elektronicky zaslán do informačního systému Evropské komise.

Evropská komisařka Danuta Hübner na schůzce s ministrem Čunkem ocenila, že Česká republika má po několikaměsíčním vyjednávání stabilní vládu, protože následující období si vyžádá intenzívní vzájemnou spolupráci.
Také vyjádřila přesvědčení, že NSRR bude Evropskou komisí (EK) finalizován v co nejkratší době. Ministr Čunek přislíbil, že podnikne příslušné kroky, aby tým pro jednání s EK pracoval v co nejkvalitnějším personálním obsazení.
"Příští týden bude jmenován centrální vyjednávací tým, který se stane partnerem Evropské komise v dalších oficiálních jednáních o NSRR," uvedl Jiří Čunek. Ministr je připraven v případě potřeby osobně se do procesu vyjednávání zapojit, a to i svou politickou autoritou místopředsedy vlády, protože tuto záležitost považuje za prioritní.

Diskuze se dotkla také příspěvku politiky hospodářské a sociální soudržnosti k naplňování cílů Lisabonské strategie. Česká republika se rozhodla předložit 17 operačních programů, které usilují o vyváženost investic s vysokou přidanou hodnotou (např. výzkum a vývoj, inovace, moderní technologie) s investicemi do infrastruktury. Ministr Čunek řekl, že ČR se k Lisabonským cílům hlásí a je si vědoma jejich důležitosti pro rozvoj ČR i EU jako celku "Je třeba si ovšem uvědomit, že staré členské státy EU mají rozdílnou výchozí pozici než ty, které nově přistoupily," zdůraznil Jiří Čunek. "V nich, ČR nevyjímaje, existují regiony, kde je třeba nejdříve realizovat investice do infrastruktury, jako předpoklad dosažení cílů Lisabonské strategie."

V rozhovoru byla věnována velká pozornost otázkám regionálních operačních programů, do jejichž realizace bude alokováno 18 % celkové částky evropských fondů. Tyto programy, jež budou spravovány přímo regiony, jsou nejlepším příkladem postupné decentralizace, kterou se Česká republika, stejně jako například Polsko, vydala.

"Regionální operační programy musí být s tematickými operačními programy provázány, tak aby mohlo být dosaženo potřebného synergického efektu," řekl ministr Čunek. Jiří Čunek evropskou komisařku seznámil se stavem hospodářského a sociálního rozvoje jednotlivých regionů ČR a s jejich rozdílnými předpoklady pro další rozvoj. Danuta Hübner již v minulosti navštívila Západočeský kraj, Plzeň a Prahu a vyjádřila přání blíže poznat i další regiony ČR. Na stejné téma ostatně hovořil včera večer ministr Čunek také na setkání se zástupci krajů České republiky v Bruselu.

Během pracovní návštěvy Bruselu se ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek sešel rovněž s místopředsedou Výboru pro regionální rozvoj (REGI) Evropského parlamentu Janem Olbrychtem. Shodli se na tom, že jak pro vládu, tak pro poslance Evropského parlamentu je nesmírně důležitá úzká spolupráce mezi ministry a europoslanci.
Europoslance od okamžiku, kdy se jim podaří prosadit příslušný zákon, samozřejmě zajímá zpětná vazba a zkušenosti členů vlády, kteří pak s uplatňováním zákona přicházejí do styku v praxi.

Jiří Čunek a Jan Olbrycht dále hovořili o budoucnosti politiky soudržnosti a jejím dalším směřování. V Evropském parlamentu byly zahájeny diskuze o dopadech rozšíření EU na politiku soudržnosti. Evropská komise vydá letos v létě již čtvrtou zprávu, která bude hodnotit dosavadní výsledky této politiky.

REGI je jedním ze stálých výborů Evropského parlamentu a zabývá se záležitostmi, které se týkají regionální politiky a politiky soudržnosti. Výbor má po rozšíření o Bulharsko a Rumunsko celkem 57 členů a stejný počet náhradníků, Českou republiku v něm zastupují tři členové plus tři náhradníci. Poslanec Olbrycht byl jedním ze zpravodajů, kteří připravovali pozici Evropského parlamentu k legislativě politiky soudržnosti pro období 2007-2013. Zdroj: mmr

Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

15.05.
Počasí na den 15.05.
11°C / 22°C

16.05.
Počasí na den 16.05.
11°C / 20°C

17.05.
Počasí na den 17.05.
10°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A