V rámci prvního kola příjmu žádostí Programu rozvoje venkova může být rozděleno bezmála 2,3 miliard Kč

30.3.2007

Jakmile dostane ČR připomínky z Evropské komise, což se očekává zhruba v polovině dubna, ihned připravíme k programovému dokumentu úpravu Pravidel pro žadatele, která budou publikována pravděpodobně na přelomu května a června. Naším hlavním cílem je, aby se k žadatelům potřebné evropské peníze dostaly co nejdříve. Na přelomu června a července může být zahájen příjem žádostí “, řekl dnes na XIV. sněmu Agrární komory ministr Gandalovič. Protože prozatím není možné publikovat podrobné podmínky k předložení projektu, budoucím žadatelům se doporučuje využít informací z příruček platných pro Operační program Zemědělství, které jsou k dispozici na internetových stránkách MZe. Opatření Programu rozvoje venkova totiž z velké části navazují na dosavadní dotační tituly, podmínky budou obdobné a v mnoha případech jednodušší.

Vyhlášení příjmu se letos bude týkat v rámci Osy I, zaměřené primárně na zemědělskou veřejnost, následujících opatření:
Opatření I.1.1. Modernizace zemědělských podniků (1,2 mld Kč) – žadatelem může být zemědělský podnikatel. Je zaměřené na podporu investic v živočišné výrobě jako např. rekonstrukce stájí či výstavba kejdových jímek a rostlinné výrobě např. výstavba či rekonstrukce skleníků a fóliovníků. Zvýhodněné budou projekty využívající alternativních zdrojů energie).
Opatření I.1.2. Investice do lesů (373 mil. Kč) – zde se předpokládají projekty např.na obnovu lesních porostů, investice k pořízení lesnické techniky či rekonstrukce lesnické infrastruktury např. lesních cest
Opatření I.3.2. Zahájení činnosti mladých zemědělců (235 mil Kč) – podpora podnikání začínajícím zemědělcům do 40 let. Jedná se o příspěvek na zahájení činnosti vyplácený na základě posouzení podnikatelského záměru.
V rámci Osy III, zaměřené na rozvoj venkova, se jedná o opatření III.1.1. Diverzifikace nezemědělských činností, a to jen záměry b) c) d) zaměřené na obnovitelné zdroje energie (466 mil Kč) – zde se předpokládají projekty výstavby a modernizace bioplynových stanic, investice na kotelny, výtopny a teplárny na biomasu a projekty zaměřené na zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv (pelety, brikety…)

Zdroj: mze
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

19.05.
Počasí na den 19.05.
10°C / 20°C

20.05.
Počasí na den 20.05.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A