SVS ČR podporuje lepší podmínky pro nosnice

2.4.2007

Většina mistrů zemědělství členských zemí EU se při hlasování o přijetí směrnice limitující možnost chovat slepice v obyčejných klecích shodla na tom, že při rozhodování je prvořadý pocit pohody chovaných slepic.
Tématem jak zlepšit pohodu – welfare – zvířat, se zabývala konference o vlivu úrovně pohody zvířat na označování kvality potravin, konaná 28.03.07 v Bruselu. Více než 270 účastníků, zástupců veterinárních správ, chovatelů i zpracovatelů a ochranářských organizací, se shodlo na prospěšnosti označovat z tohoto hlediska potraviny, aby se zákazníci měli podle čeho orientovat a mohli upřednostnit chovy, které dbají na dodržování zásad welfare. Jedná se o dobrovolné označování nad rámec daný legislativou.
Na to upozornil i Markos Kyprianou, komisař pro zdraví DG SANCO (Generálního ředitelství Zdraví a ochrana spotřebitele), podle něj lze chápat důraz na welfare chovaných zvířat, tj. i nosnic, jako konkurenční výhodu proti produkci z nečlenských zemí. Z tohoto hlediska se ukazuje jako vhodné diskutovat o standardech welfare zvířat hovořit i na světové úrovni, především v rámci WTO.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A