Zemědělská produkce jatečných zvířat a vlivy na jakost masa

11.4.2007

Jakost masa představuje početný soubor jakostních znaků a charakteristik důležitých pro kulinární úpravu masa a pro jeho technologické zpracování a finanční ohodnocení nákupu. Jsou uvedeny legislativní podmínky pro zajištění požadované jakostí masa, zhodnocen stav nabídky při nákupu jatečných zvířat a drůbeže z hlediska plemen a jakosti jejich masa. Autor se rovněž zmiňuje o výskytu a příčinách některých jakostních změn u hovězího a vepřového masa, jako je ovlivnění jakosti masa věkem porážených zvířat , pohlavím, výživou, způsobem chovu a předporážkovou manipulací . Novým fenoménem v jatečnictví a chovu je welfare, tj. vytváření podmínek pro pohodu (odstranění hladu a žízně, odstranění příčin nepohody a příčin vzniku bolesti a nemocí, umožnění přirozeného chování a odstranění příčin strachu a deprese). ˇIngr, I.: Zemědělská produkce jatečných zvířat a vlivy na jakost masa. Výživa a potraviny, 62, 2007, č.2, s. 34 - 35
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

22.04.
Počasí na den 22.04.
0°C / 7°C

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A