Pozor na nakládání s vodami

17.4.2007

Nic nemusí podnikat lidé, kteří nemají v listinné podobě povolení pro studnu vybudovanou před rokem 1955 (jejich odběr podzemní vody se má za povolený a k udělení povolení tak došlo skrze právní fikci na základě nařízení vlády č. 70/1956 Sb.) nebo kteří mají v listinné podobě povolení na odběr vody pro studnu postavenou po tomto roce a tyto studny používají pouze na individuální zásobování domácnosti vodou (a to i na chatě či chalupě), včetně zalévání zahrady apod. K doložení stáří studny postačí podle tiskové mluvčí ministerstva zemědělství Táni Králové "dokumentace ke stavbě, u níž studna stojí, nebo svědecká výpověď či jiné důkazní prostředky, které jsou vhodné ke zjištění stavu věci (tj. prokázání stáří studny) a které nejsou získány nebo provedeny v rozporu s právními předpisy."
Povolení není třeba ani pro odběr povrchové vody, pokud se k němu nepoužívá zvláštní technické zařízení, jako je třeba čerpadlo. Zalévat zahrádku vodou z rybníka, potoka či řeky konvemi lze tedy bez jakéhokoliv povolení.
V klidu mohou být i podnikatelé (včetně zemědělců či majitelů penzionů, provozovatelů jatek a dalších podniků), jejichž povolení na odběr podzemní či povrchové vody je datováno po 1. 1. 2002. Toto povolení zůstává v platnosti i nadále, stejně tak jako povolení, které nabylo právní moci po 1. 1. 2002.
Povolení pro podnikatele vydaná v letech 1955 až 2001 však počátkem příštího roku zaniknou. Odebírání vody bez povolení může být postiženo pokutou, nebo dokonce zákazem využívání daného zdroje vody. Podnikatelé, jimž platnost povolení vyprší koncem letošního roku (tj. ti, jejichž povolení je datováno roky 1955 až 2001), si je mohou nechat do 1. července letošního roku prodloužit nebo kdykoliv požádat o vydání povolení nového. Prodloužení zajistí místně příslušný vodoprávní úřad, kterým je obecní úřad obce s rozšířenou působností. Na zmíněný vodoprávní úřad se se žádostí o povolení k odběru vody musí ve vlastním zájmu obrátit také domácnosti (kromě těch, které používají studně vybudované před 1. 1. 1955) či podnikatelé, včetně zemědělců, kteří vodu ze svých studní nebo z rybníků či vodních toků odebírají bez jakéhokoliv povolení. Stavebník každé nové studny musí mít před zahájením její stavby v ruce nejen stavební povolení, ale také povolení na odběr podzemní vody.
Králová upozornila, že platné povolení majitele studny nejen opravňuje k jejímu používání, ale také chrání v případě, že někdo v okolí strhne pramen, který jeho studnu zásobuje vodou. "Pokud má majitel studny na ni platné povolení, pak má i nárok na náhradní zdroj pitné vody nebo jednorázovou kompenzaci za to, že o vodu přišel. Bez povolení nemá žádné dovolání," uvedla.
Králová nepředpokládá, že by žadatel povolení k odběru podzemní nebo povrchové vody nedostal, zejména pokud ji bez problému odebírá již několik let. "Ve výjimečných případech se to samozřejmě může stát," připustila s tím, že žadatel pak ale bude mít možnost podat odvolání ke krajskému úřadu, podnět k přezkumu rozhodnutí ministerstvem zemědělství nebo správní žalobu k soudu. A ještě upozornění: řízení na vodoprávním úřadu může trvat tři měsíce i déle. Proto je třeba žádosti podat včas a se lhůtou pro její vyřízení počítat.
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A