Zemědělské dotace pro rok 2007 - 13

22.4.2007

Pro období 2007-13 dochází v oblasti zemědělských dotací ke změnám, které jsou vyvolány novým plánovacím obdobím EU. Především vznikl na úrovni EU nový fond (EAFRD ), který bude jediným zdrojem finančních prostředků pro rozvoj zemědělství a venkova. V návaznosti na nové plánovací období byl vypracován nový programový dokument tj. Plán rozvoje venkova (PRV) pro období 2007-13 ze kterého vychází nově celá řada dřívějších i nových dotačních titulů. Struktura dotací pro zemědělství a venkov pro období 2007 je tvořena třemi složkami:

1. Přímé platby - Jednotná platba na plochu(SAPS), Národní doplňkové platby (TopUp)
2. Dotační tituly vycházející z PRV, který je členěn do 4 os ,
Osa I. Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví
Osa II. Zlepšení životního prostředí a krajiny
Osa III. Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodaření venkova
Osa IV. Leader
3. Národní dotace (ND)

ad. 1. Přímé platby
Jednotná platba na plochu (SAPS) podle NV 47/2007 Sb. dotační titul zůstává stejný jako v roce 2006 dotace na ha zemědělské půdy evidované v LPIS od podání žádosti do 31.8. a způsobilé pro dotace, minimálně 1 ha, dodržování 5. dobrých zemědělských a environmentálních podmínek (GAEC), žadatel - každý kdo obhospodařuje půdu evidovanou v LPIS, žádost od 15.4. do 15.5.2007 na zemědělské agentuře (ZA-PU), dotace v roce 2006 – 2517,8 Kč/ha, v roce 2007 cca 2800 Kč/ha.
Národní doplňkové platby (NV 145/2005Sb) zdroj státní rozpočet, přesné částky pro rok 2007 budou stanoveny na podzim podle počtu žadatelů a množství prostředků ze státního rozpočtu (až 30% přímých plateb v EU), Pravidla pro poskytování dotací z tohoto titulu jsou projednávána s evropskou komisí. Cílem jednání je zachování podpory komodit podporovaných v letech 2005-06. Předpokládaný rozsah finančních prostředků stejný jako v roce 2006 Podporované komodity, chmel, len na vlákno, brambory na produkci škrobu, přežvýkavci a vybrané plodiny na orné půdě. Žádosti budou přijímány pravděpodobně koncem července.
ad. 2. Plán rozvoje venkova Národní Plán rozvoje venkova (PRV) na období 2007-13 byl zpracován a schválen vládou v současné době je předložen ke schválení Evropské komisi. Text dokumentu je na webové stránce Mze (www.mze.cz/dotace a podpory). Souběžně jsou připravována jednotlivá vládní nařízení a pravidla pro poskytování jednotlivých opatření. V současné době jsou nejdále legislativní práce u opatření Osy II týkajících se zemědělství a investičních opatření z osy I. Žádosti na opatření osy II budou podávány do 15.5. První kolo podávání žádostí o investice do zemědělské výroby se předpokládá v měsíci červnu. Očekává se, že ostatní tituly PRV budou zahajovány v průběhu druhého pololetí po vydání příslušných NV a podrobných pravidel. Struktura jednotlivých os viz tabulka. Základní podmínky opatření, která navazují na dotační tituly z HRDP pro období 2004-06 se nebudou příliš měnit, detaily budou známy až po vydání příslušné legislativy

Plán rozvoje venkova Osa I
1.Modernizace zemědělských podniků – toto opatření navazuje na Operační program s širší sortimentem podporovaných investic, předpokládá se, že z tohoto titulu nebudou podporovány investice do strojů, které budou podporovány z PGRLF. Žádosti budou podávány formou projektů podle Pravidel, která by měla být zveřejněna v květnu.
2. Investice do lesů. Žádosti formou projektů. „Pravidla „ jsou připravována.
3. Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům. Investice do zpracování potravin. Žádosti formou projektů. „Pravidla“ jsou v současnosti připravována
4. Pozemkové úpravy – dotace pro Pozemkové úřady na zpracování projektů pozemkových úprav a jejich realizace v jednotlivých k.u.
5. Seskupení producentů titul navazuje titul HRDP Podpora zakládání odbytových organizací
6. Zahájení činnosti mlad

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A