Letos rekordní plocha řepky v Evropské unii

20.5.2007

Plocha řepky v EU pro sklizeň 2007 bude podstatně větší než v roce 2006. Podle zprávy tržních analytiků ZMP byla osevní plocha této olejniny podstatně rozšířena zejména v Rumunsku.
Předpověď velké úrody řepkového semene v roce 2007 vyvolala v minulých měsících tlak na snižování ceny, ale poslední výskyt sucha a předpovědi možného poklesu produkce proti původním prognózám vedly k určitému zmírnění tendence k poklesu ceny.

Prakticky všechny členské státy EU rozšířily v této sezoně plochy řepky na základě posledních příznivých cen řepkového semene.Odhaduje se, že celková plocha řepky v EU-27 dosáhne asi 6,2 mil. ha, to je o 1 mil. ha více než v minulém roce., Nejvýznamnějšími producenty v EU zůstanou dvě země, a to Francie s 1,56 mil. ha a Německo s 1,54 mil. ha. Stále významnějším hráčem na evropském trhu řepky se stává Polsko, kde pro letošní sklizeň pěstují řepku na 710 tis. ha. Polsko se tak dostalo před Velkou Británii, kde farmáři zaseli řepku na 650 tis. ha. Zatímco v zemích EU-15 zůstaly plochy řepky ve srovnání s minulým rokem relativně stejné, v nových členských státech (včetně Rumunska a Bulharska) došlo k podstatnému rozšíření.
Zvláště významně vzrostl zájem zemědělců o pěstování řepky v Rumunsku, kde plochu této olejniny rozšířili trojnásobně na celkem 300 tis. ha. Nejvýznamnější olejninou v Rumunsku však zůstává slunečnice na semeno s celkovou plochou asi 1 mil. ha. Při průměrném výnosu se tato země stane letos druhým největším výrobcem slunečnicového semne v EU. Vedle Itálie je Rumunsko také druhým největším výrobcem sójových bobů v EU. Plocha osetá sójou zde letos dosáhla přibližně 180 tis. ha. Plocha všech olejnin pod sklizeň 2007 v Rumunsku dosáhla asi 1,5 mil. ha ve srovnání s 1,3 mil. ha v roce 1996 a je pouze o málo menší než v Německu.
ZMP odhaduje, že při průměrném hektarovém výnosu by celková produkce řepkového semene v EU mohla v roce 2007 dosáhnout asi 19 mil. t.Největším výrobcem bude jako v minulém roce Německo, kde se sklizeň odhaduje na asi 5,6 mil. t, následuje Francie s 5,15 mil. t, i když řepka se zde pěstuje na větší ploše. V Rumunsku by letos mohli sklidit asi 600 tis. t řepkového semene.
Odhad velké úrody v letošním roce vyvolá pravděpodobně tlak na ceny posílený velkým množstvím zásob řepky ze sklizně v minulé sezoně. Přesto v mnoha částech Evropy ceny kolísají, protože jsou publikovány předpovědi sucha v letních měsících.

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A