Jednočlenné skupiny výrobců nemají právo na dotace

20.5.2007

Z programu Zakládání skupin výrobců bude po přezkumu v rámci správního řízení vyřazeno 174 jednočlenných skupin výrobců. Z právní analýzy, ve které jsme posuzovali tři varianty řešení problému, vyplynula tato jako nejoptimálnější,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Doplnil, že tento postup podporují také Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR, které se shodly na tom, že zakládání jednočlenných skupin jde proti myšlence sdružování zemědělců k odbytu a dochází tak ke zneužívání dotačního programu. Podle výkladu ministerstva zemědělství je zařazení jednočlenných skupin výrobců do programu v rozporu jak s nařízením vlády č. 655/2004 Sb., tak s nařízením Rady (ES) č. 1257/1999. Citované nařízení vlády, které je z hlediska práva Evropského společenství doplňkovým národním předpisem, je nezbytné interpretovat ve smyslu čl. 33d nařízení Rady (ES) č. 1257/1999. Podle tohoto článku, jeho odstavce 1, je podpora poskytována zejména s cílem společně uvádět zboží na trh, a podle odstavce 2 téhož ustanovení je podpora poskytována pouze seskupením producentů. V souladu s citovaným unijním předpisem tedy nelze akceptovat zařazení jednočlenné obchodní společnosti do programu Zakládání skupin výrobců, neboť nemůže splnit účel podle citovaného nařízení rady, a tedy ani podle nařízení vlády č. 655/2004 Sb., v jehož § 2 písm. c) je výslovně uvedeno, že „skupinou výrobců se rozumí obchodní společnost nebo družstvo, jejichž předmětem činnosti je zajištění společného odbytu příslušné zemědělské komodity.“Tyto skutečnosti odpovídají i ustanovení § 4 odst. 2 zmíněného nařízení vlády, které stanoví, že nedílnou součástí žádosti o zařazení je společenská smlouva nebo stanovy skupiny výrobců. V případě jednočlenné skupiny výrobců byla k žádosti předložena pouze zakladatelská listina sepsaná formou notářského zápisu, kterou jediný společník zakládá obchodní firmu podle odst. 3 § 57 obchodního zákoníku.
„Celkem se tito žadatelé z řad jednočlenných skupin v letošním roce ucházejí o dotace ve výši zhruba 137 milionů korun. Peníze jim ale vyplaceny nebyly a nebudou,“ řekl ministr Gandalovič.

Po vyřazení jednočlenných skupin výrobců zůstane v programu zhruba dvě stě subjektů. Ty si na letošek nárokují podporu téměř 233 milionů korun. Výše dotace vychází z obratu, který jednotlivá uskupení vytvořila v loňském roce. „Od příštího roku chceme upravit maximální výši podpory na činnost skupin výrobců pro jednotlivé roky. Vše je nutné doladit tak, aby výsledný roční rozpočet odpovídal cílům tohoto opatření a finančním prostředkům, které jsou na něj vyčleněné v ose I Programu rozvoje venkova na období 2007 – 2013,“ uzavřel ministr Gandalovič.

Zdroj: mze
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A