První kolo v polovině července

6.6.2007

Vzhledem k počtu dotačních titulů a administraci projektů nelze otevřít všechny podpory najednou. Průběžně proto budeme vyhlašovat jednotlivá kola příjmu žádostí. Premiérové kolo chceme spustit v první polovině července, další bude následovat s tříměsíčním odstupem," prohlásil Gandalovič.
V prvním kole může být vyplaceno 2,3 miliardy korun a týká se pouze tří opatření – opatření I.1.1 Modernizace zemědělských podniků, které počítá s celkovou částkou 1,2 miliardy korun, dále opatření I.3.2 Zahájení činnosti mladých zemědělců s částkou 235 milionů korun a opatření III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy, na něž je alokováno 580 milionů korun.
Jak minulý týden řekl vrchní ředitel strukturální sekce MZe Pavel Sekáč, prostředky z prvního opatření by měly až ze 75 procent směřovat na welfare zvířat, zbytek na rostlinnou výrobu a asi tři procenta na inovace v rámci zemědělské výroby. „V rámci podopatření I.1.1.1. Modernizace zemědělských podniků se podporují investice do staveb a technologií v rostlinné a živočišné výrobě, např. výstavba a rekonstrukce stájí pro zvířata, výstavba a rekonstrukce skladů, jímek a hnojišť nebo skleníků a foliovníků,“ uvedl. V rámci podopatření I.1.1.2. Spolupráce při vývoji nových produktů, postupů a technologií v zemědělství budou podporovány investice spojené s aplikací výzkumu a vývoje v rostlinné a živočišné výrobě. Třetí podopatření I.1.1.3. Založení porostů rychle rostoucích dřevin pro energetické využití v prvním kole příjmů žádostí spuštěno nebude. Také investice do zemědělské techniky jsou z tohoto opatření vyloučeny. Částka celkových způsobilých výdajů na jeden projekt může být podle Sekáče v rozmezí od sta tisíc do 30 milionů korun, přičemž míra podpory je 40 až 60 procent. Maximální výše dotace na jednoho příjemce dotace činí 90 milionů korun za celé sedmileté období. Při výběru projektů jsou preferováni mladí začínající zemědělci, ekologičtí zemědělci, oblasti s vyšší mírou nezaměstnanosti nebo větší podíl příjmů ze zemědělské prvovýroby na celkových příjmech.
U opatření I.3.2 zaměřené na stimulaci zahájení podnikání mladých zemědělců může být příjemcem podpory zemědělský podnikatel do věku 40 let, který nezahájil zemědělskou činnost dříve než 18 měsíců před poskytnutím této podpory. V rámci tohoto opatření se podporují investice do staveb, technologií, techniky pro rostlinnou a živočišnou výrobu, techniky pro údržbu krajiny včetně strojů, nákup půdy. Při výběru projektů mají být upřednostněni ekologičtí zemědělci, oblasti s vyšší mírou nezaměstnanosti nebo využití již existujících staveb.
Ve třetím opatření otevíraném v prvním kole, které je zaměřené na diverzifikace činností nezemědělské povahy, bude podpora mířit hlavně na projekty v oblasti obnovitelných zdrojů energie, jako jsou bioplynové stanice, kotelny a výtopny spalující biomasu a zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv, dále budou podporovány projekty z oblasti zpracování produktů a služeb. Příjemcem dotace jsou fyzické a právnické osoby spadající do kategorie malých a středních podniků, které podnikají v zemědělské výrobě a budou.
Prováděcí pravidla prvního kola projedná počátkem tohoto týdne monitorovací výbor, a poté budou k dispozici na regionálních odborech Státního zemědělského intervenčního fondu a na internetových stránkách MZe. "Věřím, že žadatelé ocení výrazné zjednodušení oproti operačnímu programu. Úlevou pro ně zejména bude, že při žádosti o dotaci budou předkládat jen skutečně nezbytně nutné přílohy, uvedl Gandalovič.
Jak upozornil první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč, v červnu ministerstvo zahájí informační kampaň k Programu rozvoje venkova, která poběží po celou dobu jeho využívání.
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A