Rada ministrů se shodla na doplnění definice vedlejších produktů

16.8.2007

Rada ministrů životního prostředí dospěla k dohodě, že do rámcové směrnice EU o odpadech bude doplněna definice vedlejšího produktu, protože podle tradiční praxe se často nejedná o odpad, ale o surovinu k dalšímu zpracování.

Zásadně by vedlejší produkt měl splňovat čtyři kritéria:
- další využití látky nebo předmětu je zaručené,
- látka nebo předmět mohou být využity přímo, aniž by bylo třeba dalšího jiného zpracování než je obvyklá výrobní praxe,
- další využití látky nebo předmětu je integrální součástí výrobního procesu nebo je obvyklé prodávat je jako produkt,
- další použití je v souladu s legislativou, tzn., že látka nebo předmět splňují všechny relevantní požadavky pro specifickou aplikaci, a to z hlediska výroby, životního prostředí a ochrany zdraví.
Potravinářský průmysl většinou tento přístup vítá, protože prodává mnoho vedlejších produktů k výrobě živočišných krmiv, kosmetiky, hnojiv, léčiv a biopaliv. V některých zemích však může dojít k problémům nebo až nemožnosti produkt prodat vzhledem k tomu, že bude klasifikován jako odpad.
Průmysl zpracovávající kovy s definicí rovněž souhlasí, ale podle chemických firem nemají vedlejší produkty ve směrnici o odpadech co dělat, a měla by být vytvořena třetí kategorie (produkt, odpad, vedlejší produkt).

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A