Kvalitní potraviny a konkurenceschopnost

30.8.2007

Podle tiskové zprávy ministerstva zemědělství to ministr uvedl v průběhu pracovního oběda se zástupci Agrární komory ČR (AK) a zemědělských podnikatelů v rámci výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích.
Podle Gandaloviče se synonymem kvalitních českých potravin stala značka Klasa. Důsledný systém kontrol a přísné normy musí ale podle něj plnit i čeští výrobci potravin, jejichž produkty nejsou držitelem tohoto prestižního označení.
„Domnívám se, že český spotřebitel bude tomuto tématu věnovat stále větší pozornost. V otázce výroby potravin už dnes nejde jen o soběstačnost, do popředí se dostává vedle kvality tradice, výjimečnost a národní specifičnost,“ upozornil..
Jednou z cest ke stabilizaci českých zemědělců je podle ministra předcházení ekonomických rizik pojištěním. Připomněl přitom, že prostřednictvím PGRLF stát dotuje toto pojištění až do 20 procent uhrazené částky, u plodin na orné půdě do 35 procent a u speciálních plodin do 50 procent uhrazených nákladů zemědělce. Ministerstvo by, jak uvedl jeho šéf, mělo pomoci vyřešit minulost a co nejrychleji uzavřít restituční problematiku a také se snažit najít cestu, jak zemědělcům pomoci při nákupu půdy. Devadesát procent českých zemědělců dnes totiž hospodaří na pronajaté půdě, což je podle Gandaloviče světová rarita. Dalším krokem ke stabilizaci by pak mělo být posílení slabého postavení prvovýrobců na trhu.
MZe se také, jak ministr ujistil, bude snažit o minimalizaci byrokratické zátěže prvovýrobců a zpracovatelů. Příkladem je redukce všech hlášenek a dotazníků, zřízení jednoho kontaktního místa pro informace, dotace a základní poradenský servis a co nejširší využití internetu nebo minimalizace kontrol správné zemědělské praxe, tzv. cross compliance.
K dalšímu zlepšení pozice českých zemědělců má podle ministra přispět zjednodušení komunitární i národní legislativy, změna společné zemědělské politiky nastavením stejné podpory a výrobních limitů se starými zeměmi EU a aktivní působení v evropské politice, ale také intenzivnější komunikace s ostatními resorty.
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A