Tipy pro pěstování řepky

3.9.2007

Jaký výsev, taková sklizeň – toto staré přísloví není pro žádnou jinou kulturní rostlinu tak pravdivé, jako pro řepku. Výsev je základním kamenem vysokého výnosu.

Po sklizni řepky
Bezprostředně po sklizni řepky je třeba provést hygienická opatření, aby se přerušil „zelený most“ a rozmnožovací cyklus škodlivých organismů.
Po sklizni řepky se může v 1m2 půdy nacházet více než 10 000 semen. Důležité je, aby všechna semena z výdrolu rychle vyklíčila, jinak může nastat delší období dormance (semena řepky si udržují životaschopnost až 10 let). Optimální podmínky pro klíčení zajistí velmi mělké zapravení do půdy. V žádném případě se nesmí vypadaná semena dostat do hlubších vrstev půdy. Nejpozději po třech týdnech je potřeba rostliny vzešlé z výdrolu odstranit, jinak mohou škodlivé organismy přejít z řepky přímo do nových výsevů. Výdrol řepky působí problémy ve všech následných plodinách.

Výsev – základ vysokého výnosu
Základním kamenem špičkového výnosu je volba správné odrůdy, výsev a vývoj porostu na podzim. Všechna opatření by měla být směrována k tomu, aby rostliny řepky měly do nástupu zimy vytvořen mohutný kůlový kořen (průměr kořenového krčku 8 mm) a 8 až 10 listů. Výnos určuje kořen řepky. Čím hlouběji a snadněji prostupuje kořen řepky půdou, tím vitálnější jsou rostliny přes zimu, mohou lépe přijímat živiny z hlubších vrstev půdy, lépe přečkají období sucha a dosahují tak vyšších výnosů.

První příprava začíná již sklizní předplodiny
Pro pěstování řepky je velmi důležitý způsob nakládání se slámou. Při pozdější sklizni obilovin se doporučuje pokud možno slámu odvézt, v opačném případě nakrátko rozřezat (<3 cm) a podpořit její rozklad (mělce zapravit, aplikovat vyrovnávací dávku dusíku). Řepka je extrémně citlivá na utužení půdy a zabahnění (výměna plynů v oblasti kořenů). V žádném případě by neměla být obilná sláma před výsevem řepky hluboko zaorána.
Raps, 25, 2007, č. 3, s. 130

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A