Slimáčky nepodceňovat

3.9.2007

Vlhké počasí od začátku května poskytlo ideální podmínky pro rozmnožování slimáčků rodu Deroceras. Vysoký výskyt podpořily také výsevy do mulče a stále častější pěstování řepky.
Vedle chemické ochrany patří k účinným opatřením také zpracování strniště. Přitom je třeba dbát některých zásad:
Nezpracovávat vlhkou půdu, aby se zabránilo vzniku dutin. Zpracování půdy v suchém období vynáší slimáčky a jejich vajíčka na povrch půdy, kde citlivě reagují na vysoké teploty a mohou vysychat. Proto se vyplatí pokud možno načasovat zpracování půdy na začátek suchého období, dříve než se slimáčci stačí ukrýt do hlubších vrstev půdy.
Důležité je také odstranit shluky mulče, aby se slimáčkům omezil zdroj potravy. Doplňkově přichází při napadení v úvahu některý z nástrahových přípravků, který by měl být aplikován co možná nejdříve po výsevu, zvláště pokud od základního zpracování půdy již uplynula delší doba. Pro zajištění vysokého stupně účinku je potřeba aplikovat větší počet zrn (30 až 40 na m2). Pokud je půda vlhká, doporučuje se upřednostnit přípravky s velmi dobrou odolností proti dešti a vlhkosti, např. Mesurol Schneckenkorn (v Německu jsou povoleny také přípravky
Delicia Schneckenlinsen a Metarex
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A