Komise brzy schválí tři operační programy

1.10.2007

Evropská komise včera vyjednávacímu týmu při MMR sdělila, že tři operační programy z celkových 24 budou brzy podepsány. Podpis operačních programů představuje poslední krok k tomu, aby byl operační program považován za schválený.

Schválení se tedy očekává u Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a Operačního programu Praha Adaptabilita. Za vyjednání těchto programů byla za Českou republiku zodpovědná generální sekretářka Miroslava Kopicová. Ta již v červenci, kdy byl schválen Národní strategický referenční rámec, základní strategický dokument nezbytný pro čerpání ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti, pro EurActiv.cz uvedla, že schválení všech tří programů očekává do konce září.

Náměstek ministra pro místní rozvoj Milan Půček oznámení Evropské komise komentoval následovně: „Uzavřela se jedna ze čtyř kapitol vyjednávání s Evropskou komisí. Tyto tři operační programy mají za cíl podpořit rozvoj vnitřně různorodé, sociálně citlivé a soudržné společnosti. Jde o příspěvek členských států Evropské unie ke zvyšování kvality života obyvatel České republiky.“ Miroslava Kopicová uvedla: „Evropské fondy umožní investovat do lidského kapitálu prostřednictvím lepšího vzdělávání a kvalifikace.“

Všechny tři operační programy budou financovány z Evropského sociálního fondu. Celkem je na realizaci projektů v jejich rámci vyčleněno 3,8 miliard eur. OP Lidské zdroje a zaměstnanost se zaměřuje na zvyšování zaměstnanosti prostřednictvím aktivní politiky na trhu práce, profesního vzdělávání a také na problematiku sociálního začleňování. OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost bude podporovat aktivity zaměřené na „zkvalitnění a modernizaci systémů počátečního, terciárního a dalšího vzdělávání, jejich propojení do komplexního systému celoživotního učení a ke zlepšení podmínek ve výzkumu a vývoji“. OP Praha Adaptabilita bude podporovat realizaci projektů na území hlavního města Prahy v oblastech jako je vzdělávání, sociální integrace, podpora zaměstnanosti a rozvoj lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji.

Zdroj: MMR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A