Příprava nové evropské legislativy o aditivech

4.1.2008

Návrh Evropského parlamentu, že předpokladem pro schválení aditiva, aromatu nebo enzymu by měla být výhoda pro spotřebitele, nebyl začleněn do revidovaného návrhu balíčku nařízení o těchto látkách. Podle Komise může být v mnoha případech technologická funkce aditiv přínosem pro výrobce, aniž přitom spotřebiteli škodí nebo pro něj znamená jen nepřímou výhodu. Příkladem může být situace, kdy použití aditiva snižuje ztráty ve výrobním procesu.
Komise nevzala v úvahu ani požadavek na formulaci, že použití aditiv nesmí být pro spotřebitele matoucí, a sice vzhledem k tomu, že srozumitelnost ohledně složení potraviny je zajištěna legislativou o označování. Jako argument např. pro barviva Komise uvedla, že naopak u některých výrobků, jako cukrovinky nebo nápoje, je použití určitých barev tradičně spojováno s určitými příchutěmi a spotřebitelé tak barvy vnímají.
Pokud jde o použití enzymů, argumentem Komise je, že použití enzymů zlepšuje během výrobního procesu životní prostředí tím, že snižuje spotřebu energie a surovin, omezuje odpad a umožňuje jeho snadnější biodegradovatelnost.
Naopak Komise připustila, že součástí podmínek pro schvalování aditiv má být i jejich dopad na životní prostředí, což zatím nebylo nikde uvedeno.
Komise nezahrnula návrh, aby do působnosti nařízení byla výslovně zahrnuta i posklizňová úprava, protože tato oblast je ošetřena legislativou o pesticidech. Avšak pokud je určitá látka použita např. jako konzervant u jablek, spadá to samozřejmě do působnosti nařízení o aditivech.
Nebyl přijat námět, aby byly z nařízení o adivech vyřazeny mikrobiální kultury, a to s odůvodněním, že někdy jsou aplikovány v pozdější fázi výrobního procesu, aby působily jako konzervanty.
Zatím v návrhu nedošlo k rozšíření pravomoci Parlamentu ohledně hlasování a práva veta pro určité látky – schvalování bude prováděno stanoveným postupem za činnosti výborů.
Také nebylo zařazeno ustanovení, že aditivum zásadně nesmí být alergenní. Avšak Komise připustila, že tato vlastnost látek bude brána v úvahu při procesu schvalování jednotlivých látek. A označování bude řešeno směrnicí 2000/13/ES.
Komise se vůbec nezabývala otázkami kolem aditiv z GMO, protože to spadá do biotechnologické legislativy
Pokud jde o
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

16.05.
Počasí na den 16.05.
11°C / 20°C

17.05.
Počasí na den 17.05.
10°C / 17°C

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A