V Ústeckém kraji se v jako jediném regionu zvýšil stav prasat

28.5.2008

Ústecký kraj je jediným regionem v celé České republice, kde se za poslední rok zvýšily stavy prasat. K 1. dubnu se chovatelé starali o téměř 101.000 kusů prasat, což je o 2,3 procenta více než před rokem. V některých regionech ubylo více než 20 procent prasat, v Česku se pak v průměru stavy snížily o 14 procent. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.
Stavy prasat v Ústeckém kraji ale výrazně klesaly v minulých letech. Pokles v minulých letech byl tak radikální, že to vypadalo, že chov prasat úplně skončí. V nedávné minulosti se v kraji chovalo až 260.000 kusů prasat. Nyní se stavy prasat stabilizovaly, ale hluboko pod produkční možností kraje. Obilí, kterým by se mohla živit prasata, se v kraji produkuje stále ve stejné výši.
Prasata v regionu nyní chovají především velkochovatelé na specializovaných farmách.
V minulosti byl rozdíl mezi náklady na výkrm a prodejní cenou i více než šest korun. Nyní se rozdíly mírně stírají, prasata se prodávají zhruba za 33 korun za kilo, přičemž náklady se pohybují na úrovni zhruba 36 korun za kilo živé váhy. Ceny vstupů se ale v posledním roce podstatně zvýšily chovatelům, kteří nemají vlastní produkci krmiv. Zdražily především obiloviny, které jsou základem krmných směsí.
Největší propad v České republice nastal v Karlovarském kraji, stavy prasat se tam snížily o 37 procent, a v Moravskoslezském kraji, kde klesly o 24 procent. Největšími domácími chovateli prasat jsou zemědělci ze Středočeského kraje a Prahy, Vysočiny a Jihomoravského kraje. Dohromady chovají téměř polovinu celorepublikového počtu prasat.
Zdroj: vetweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A