Cla na dovoz obilí obnovena

23.10.2008

Oznámila to eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Boelová. Agrární komora opatření EU vítá.

Brusel tímto krokem reaguje na snížení cen na trhu s obilím. Výběr dovozního cla na obilí EU pozastavila od ledna kvůli vysokým cenám na světovém trhu. V červnu se pak rozhodla toto opatření prodloužit na dobu jednoho roku, avšak s tím, že clo může kdykoli obnovit. Prezident Agrární komory Jan Veleba věří, že zvýšení cen, které zřejmě obnovení cla vyvolá, pomůže rozhýbat tuzemský trh s obilím. Ten v současné době stagnuje a ceny jsou výrazně nižší než před rokem.

Tuna potravinářské pšenice, tuzemské nejvýznamnější obiloviny, se podle údajů Státního zemědělského intervenčního fondu nyní prodává průměrně za 3934 korun. V říjnu loňského roku se přitom její cena blížila úrovni 6000 Kč. Také cena sladovnického ječmene byla před rokem téměř dvojnásobná, jeho tuna stála 6313 korun; v současné době se na Plodinové burze v Brně obchoduje za 3880 korun.

Rozhodnutí o obnovení cel schválila Evropská komise, výkonný orgán unie. V platnost vstoupí třetí den poté, co bude zveřejněno v oficiálním věstníku EU.

Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A