Vláda schválila podporu pro chovatele dojnic

23.3.2010

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Jakub Šebesta dnes předložil vládě podmínky pro poskytování platby na krávy chované v systému s tržní produkcí mléka. Vláda tyto podmínky následně schválila. Prostředky slouží pro pomoc mlékařskému sektoru, který je dlouhodobě postižen ekonomickou krizí.

Vzhledem k tomu, že se Česká republika rozhodla využít podpory na vyrovnání zvláštních nevýhod, které ovlivňují zemědělce v odvětví mléka a mléčných výrobků, neboť sektor mléka se považuje za ekonomicky citlivý druh zemědělské činnosti, je hlavním cílem předloženého návrhu nařízení vlády definování podmínek pro poskytování platby na krávy chované v systému s tržní produkcí mléka.

Žadatelem o podporu může být fyzická nebo právnická osoba, která chová krávy s tržní produkcí mléka na hospodářství registrovaném v ústřední evidenci vedené podle plemenářského zákona ke dni 31. března roku, na který je platba požadována.

Podmínkou poskytnutí platby je chov alespoň dvou kusů krav a podíl prodeje mléka na celkových příjmech ze zemědělské výroby musí být vyšší nebo roven 15 %. Na tyto krávy nesmí být v témže roce podána žádost o platbu na chov krav bez tržní produkce mléka.

Žádost o podporu je nutné doručit Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu nejpozději do 15. května příslušného kalendářního roku. Nepředpokládá se zvýšení administrativní zátěže podnikatelů, neboť žádosti budou podávány na jednotném formuláři s žádostmi o jiné podpory v rámci přímých plateb.

Program podpory na dojené krávy je plně hrazen z finančních prostředků Evropské unie. Tyto prostředky představují 32 milionů EUR na rok pro období let 2010 až 2012.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

17.05.
Počasí na den 17.05.
10°C / 17°C

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

19.05.
Počasí na den 19.05.
9°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A