AK chce vytvořit speciální fond na pomoc zemědělcům při povodních

16.8.2010

Do takzvaného fondu nepojistitelných rizik by přispívali farmáři, stát i pojišťovny. Podobný nástroj funguje například ve Francii. Novinářům to dnes řekl prezident Agrární komory Jan Veleba.

"Je třeba vytvořit fond, nastavit pravidla a pak to může jít ráz na ráz," uvedl Veleba. "Bude to čím dál naléhavější a aktuálnější, protože to, co se děje teď, v přírodě se dříve nedělo," podotkl s odvoláním na stále častější bleskové povodně, způsobující zemědělcům stamilionové škody.

Podle pondělního odhadu ministerstva zemědělství způsobily víkendové bleskové povodně zemědělcům na severu republiky zhruba 50milionové škody. Podle Agrární komory se však předpokládat, že konečné číslo půjde do stovek milionů.

Na polích a loukách na víkendovými povodněmi nejvíce zasaženém Liberecku je prý naplaveno minimálně 20.000 nákladních automobilů odpadu, který se bude muset vyvézt. Jenom prostředky na uskutečnění odvozu jsou odhadovány na 200 milionů korun.

"My budeme navrhovat a žádat ministra, aby těmto farmářům byly poskytnuty bezúroční půjčky se státní garancí," uvedl Veleba. Pokud by stát návrh schválil, bylo by jej však ještě potřeba notifikovat Bruselu.

Zástupci největší nevládní zemědělské organizace dále žádají, aby státní kontrolní organizace dočasně nekontrolovaly ve vodou zasažených územích. Stát by měl zatopeným hospodářstvím v letošním roce navíc odpustit platbu pachtovného v případě, že hospodaří na pronajaté státní půdě a odložit letošní splátku privatizovaného státního majetku do příštího roku.

 


Zdroj: AK ČR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

17.05.
Počasí na den 17.05.
10°C / 17°C

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

19.05.
Počasí na den 19.05.
9°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A