Změny v odborné způsobilosti pro nakladání s přípravky na ochranu rostlin

7.12.2012

Od počátku roku 2013 se mění podmínky pro zacházení s přípravky na ochranu rostlin – odbornou způsobilost (vyhláška 206/2012 Sb.)

Touto odbornou způsobilostí musí disponovat všechny osoby, které v rámci svých profesních činností nakládají s přípravky na ochranu rostlin.

Od 1. 1. 2013 platí rozlišení odborné způsobilosti do tří stupňů dle náročnosti požadavků a změnil se také režim osvědčování.

Ten, kdo má platné osvědčení ke konci roku 2012 tzn. i ti, kteří v roce 2011 tyto zkoušky absolvovali na pracovištích SRS , mají automaticky platný nejvyšší tzn. třetí stupeň a původní osvědčení, které vlastní, je neustále platné po dobu pěti let ode dne složení zkoušky. Není tedy nutné si zažádat o vytisknutí nového osvědčení (je to bezpředmětné). I přes to lze o nový typ osvědčení zažádat na SRS (kdo má zájem) na přiloženém formuláři.

Další změna je, že již nestačí  pouze každoroční proškolení agronomem (držitelem osvědčení) řidičů postřikovače, traktoristů, kteří jakýmkoliv způsobem zacházejí s přípravky určenými k ochraně rostlin. Je nutné, aby tito lidé byli držitelé osvědčení prvního stupně. To získají od ledna 2013 na dvoudenních školení (celkem 12 hodin přednášek). Tyto zkoušky z odborné způsobilosti I.stupně  jsou bez jakékoliv organizační účasti zaměstnanců Státní rostlinolékařské správy. Po odposlechnutí všech přednášek bude všem účastníkům předáno pořadatelem osvědčení I.stupně s dobou platností pět let.

Toto školení budou zahajovat  dle aktuálního seznamu MZE  od ledna 2013 zemědělské školy a školící zařízení. Tyto školy si školení řeší bez jakékoliv asistence SRS musíte tedy školy nakontaktovat sami, pokud máte zájem (kontakty na školy a ostatní subjekty provozující školení jsou připojeny v příloze, ceny školení si školy určují sami). Podrobné informace získáte na stránkách www.srs.cz. V případě nejasností kontaktujte sobě příslušné pracoviště SRS.

Další podrobné informace naleznete na tomto odkaze:

http://eagri.cz/public/web/srs/portal/zivotni-situace/odborna-zpusobilost.html 

 

 

 

 

 

Zdroj: Agrovenkov a SRS
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

13.05.
Počasí na den 13.05.
10°C / 21°C

14.05.
Počasí na den 14.05.
10°C / 21°C

15.05.
Počasí na den 15.05.
11°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A