Ministr zemědělství Petr Bendl schválil sazby národních doplňkových plateb TOP-UP za rok 2012

3.5.2013

Tisková zpráva – Ministr zemědělství stanovil výši národních doplňkových plateb TOP-UP za loňský rok. Podpora je určena na citlivé sektory, konkrétně pro pěstitele chmele a brambor na výrobu škrobu. Nárok na ni mají také osoby hospodařící na zemědělské půdě a chovatelé ovcí, koz, masných krav a přežvýkavců. Celkem se mezi zemědělce rozdělí platbami ve formě TOP-UP přibližně 450 milionů korun.

„Přestože nebyly ve státním rozpočtu vyčleněny peníze pro národní doplňkové platby k přímým podporám, Ministerstvu se podařilo zajistit dodatečné finanční prostředky pro tyto platby z prostředků příjmů Pozemkového fondu a z nespotřebovaných výdajů Ministerstva zemědělství z minulých let,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Sazby byly stanoveny v následující výši:

TOP-UPJednotkaSazba Kč/jednotka
Chmelha6 907,20
Ovce, kozyVDJ370,97
KBTPM*VDJ**778,43
PřežvýkavciVDJ504,56
Zemědělská půdaha491,43
Brambory - škrobt2 190,88

Poznámka:

*KBTPM = krávy bez tržní produkce mléka

** VDJ= velká dobytčí jednotka = přepočítávací jednotka stanovená pro přepočet jednotlivých druhů hospodářských zvířat na sčitatelný společný základ, zohledňující hmotnost a věkovou kategorii zvířat.

Národní doplňkové platby TOP-UP jsou poskytovány k jednotné platbě na plochu zemědělské půdy (SAPS). Žadatel nemá na platbu TOP-UP nárok, pokud nemá nárok na platbu SAPS. Platby TOP-UP jsou plně hrazeny ze státního rozpočtu. Platební agentura Státní zemědělský intervenční fond rozhodne o přidělení podpory už v průběhu května.

Jan Žáček
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A