Vláda schválila dohodu o partnerství

18.4.2014

Vláda projednala 10.04.2014 Dohodu o partnerství pro programové období 2014–2020, která je základem pro čerpání prostředků z evropských fondů v následujících letech. Ministerstvo pro místní rozvoj dokončilo zpracování stěžejního strategického dokumentu pro období let 2014 až 2020, který zakotvuje a vymezuje spolupráci s Evropskou komisí v oblasti využívání fondů EU a od něhož se odvíjejí také budoucí programy.
"Česká republika si tímto dokumentem jasně vydefinovala hlavní oblasti, které chce financovat v příštích deseti letech z evropských zdrojů. Takto naplánované investice do infrastruktury, výzkumu a vývoje, životního prostředí nebo energetické účinnosti pomohou zvýšit konkurenceschopnost firem a zlepší kvalitu života. Jsem ráda, že tvorba dohody probíhala ve spolupráci se všemi partnery a priority všech stran mohly být reflektovány ve výsledné strategii využití těchto prostředků. V dalších měsících se budou dopracovávat jednotlivé programy, ze kterých budou podpořeny nejlepší projekty,“ řekla Věra Jourová ministryně pro místní rozvoj.

Finální verze Dohody o partnerství, která byla vládě předložena, je výsledkem tříletých debat na národní úrovni a téměř rok a půlročního neformálního vyjednávání s Evropskou komisí. V rámci projednávání Dohody o partnerství Evropská komise Českou republiku chválila nejen z časového, ale i věcného hlediska její přípravy. Výsledný dokument tak odráží nejen připomínky Evropské komise, ale také vstupy partnerů z řad jednotlivých resortů, krajů, obcí a dalších regionálních partnerů, hospodářských a sociálních partnerů, neziskové, akademické, vědeckovýzkumné sféry a dalších,“ doplnil Daniel Braun, první náměstek ministryně pro Národní orgán pro koordinaci.

V následujících dnech bude Dohoda o partnerství oficiálně zaslána Evropské komisi. Tím bude ze strany České republiky splněn termín 22. dubna 2014, stanovený evropskou legislativou pro předložení Dohody o partnerství.

V dalších měsících budou dopracovávány programy spolufinancované z evropských fondů v uvedeném období. Programy, až na některé výjimky, mají být dle nařízení Evropské unie zaslány Evropské komisi nejpozději do 3 měsíců od předložení Dohody o partnerství.

Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

09.05.
Počasí na den 09.05.
6°C / 18°C

10.05.
Počasí na den 10.05.
7°C / 19°C

11.05.
Počasí na den 11.05.
9°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A