Indexy cen zemědělských výrobců,
4.7.2014
Ceny výrobců v zemědělství se za duben 2014 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 2,8 %; přitom bylo vykázáno snížení cen rostlinné výroby o 10,2 %. Ceny živočišné výroby byly vyšší o 7,8 %
Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku  v dubnu 2014 významně ovlivnil pokles cen obilovin o 19,1 % a olejnin o  8,8 %. 
 
 U zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 10,0 % a ovoce vykázalo zvýšení o 7,0 %. 
 
 V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku,  ceny všech sledovaných druhů jatečního skotu vykázaly pokles o 4,1 %. Ke  snížení cen došlo u telat jatečních o 17,8 %, u krav jatečních o 7,6 %,  u býků jatečních o 1,6 % a u jalovic jatečních o 4,1 %. Nárůst cen byl  vykázán u prasat jatečních o 1,6 % a u mléka o 20,6 %. 
 
 Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období  předchozího roku vykázaly zvýšení o 0,3 %. Růst cen byl vykázán u  konzervovaného masa a masných výrobků o 2,7 %, u upraveného a  konzervovaného ovoce, zeleniny o 3,4 % a u mléčných výrobků o 11,5 %.  Ceny se snížily u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 12,3 %, u  pekařských výrobků a těstovin o 3,0 % a u rostlinných a živočišných  olejů a tuků o 15,2 %.
 
 Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se  stejným obdobím předchozího roku je 4,0 %. K vzestupu cen došlo u masa o  3,4 %, u brambor o 7,3 %, u zeleniny o 1,7 %, u olejů a tuků o 5,3 %, u  ryb o 2,7 % a u mléka, sýrů a vajec o 10,1 %. Ceny u pekárenských  výrobků; obilovin se nezměnily.
 
 Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a  spotřebitelských cen potravinářského zboží je u rostlinných a  živočišných olejů a tuků (pokles cen výrobců o 15,2 %), proti vykázanému  růstu spotřebitelských cen u olejů a tuků (o 5,3 %).
 Metodické vysvětlivky
 Komentář
 
 Tabulková část
 Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců 
 Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky 
 Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů 
 Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků 
 Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků  
 Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží  
 
 Grafická část
 Graf 1 Pšenice potravinářská a mouka hladká 
 Graf 2 Brambory konzumní 
 Graf 3 Mladý býk (SEU) v JUT a hovězí maso zadní bez kosti 
 Graf 4 Prasata jatečná (SEU) v JUT a vepřová pečeně s kostí 
 Graf 5 Kuřata jatečná I. tř. j. a kuřata kuchaná  
 Graf 6 Mléko kravské a polotučné mléko
Soubory ke stažení
- 
                   Zpráva ČSÚ
                  (1.58 MB) Zpráva ČSÚ
                  (1.58 MB)
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
29.10.
4°C / 10°C
30.10.
5°C / 13°C
31.10.
2°C / 14°C
 
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
 
        

