Změna v předpisu ES o dusičnanech
7.12.2005
Nařízením ES 1822/2005 se upravuje nařízení 466/2001, v němž se uvádějí mj. i požadavky na obsah dusičnanů. Dosud platilo, že od začátku dubna do konce října musí čerstvý špenát splňovat přísnější požadavky (2500 mg/kg) a od začátku listopadu do konce března se připouštěla vyšší hladina (3000 mg/kg). Vzhledem k tomu v průběhu října se podle výsledků monitoringu vyskytovalo časté překračování stanoveného limitu, a vzhledem k tomu, že u salátu byl přechod na vyšší (zimní) limit stanoven již od 1. října, byl tento termín schválen i pro špenát.
Nové nařízení dále povoluje výjimku pro hladinu dusičnanů v čerstvém zimním salátu vypěstovaném a určeném ke spotřebě ve Velké Británii, Irsku a Francii.
Kromě toho se do nařízení 466/2001 doplňuje ustanovení o povinnosti členských států monitorovat a ohlašovat Komisi každoročně do 30. 6. skutečné obsahy dusičnanů v těch druzích zeleniny, u nichž dochází k větší kumulaci dusičnanů (především u listové zeleniny).
Official Journal, L 293, 9. 11. 2005, s. 11
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
28. 9. 2023 - XVIII. ročník Svatováclavský nákupní trh ovcí a koz
18.9.2023
Akce s doprovodným programem probíhá od 9:00 na kozí farmě v Pěnčíně u Jablonce nad Nisou.
Počasí
24.09.
9°C / 18°C
25.09.
9°C / 21°C
26.09.
10°C / 22°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A