Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy

7.12.2005

Cílem není vybudovat společnou evropskou databázi, ale sjednotit přístup při budovaných národních databází složení potravin. Podmínkou je používání shodné popisy potravin a nutrientů, stejná klasifikace potravin a on-line přístup expertů k těmto databázím. Na společném zasedání představitelů a spolupracovníku obou programů v Sofii (červenec 2005) byly dosud nezúčastněné země v evropském regiony přizvány ke spolupráci do programu EuroFIR, zejména na monitoring složení národních specialit a etnických pokrmů.  Pro ČR to znamená vytvořit dosud neexistující institucionální podmínky pro zapojení našich pracovišť do těchto společných prací a také zvýšit prestiž českých potravinářských výrobků na vnitřním trhu EU i mimo něj.

Perlín, C., Holasová, M.: Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy. Výživa a potraviny, 60, 2005, č. 6, s.159–160

 

Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

9.3.2024 - Krajská myslivecká konference 2024

19.1.2024

Blíží se krajská myslivecká konference, ještě měsíc lze hlasovat o významnou osobnost v myslivosti

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

20.02.
Počasí na den 20.02.
4°C / 8°C

21.02.
Počasí na den 21.02.
4°C / 9°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
5°C / 10°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A