Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy

7.12.2005

Cílem není vybudovat společnou evropskou databázi, ale sjednotit přístup při budovaných národních databází složení potravin. Podmínkou je používání shodné popisy potravin a nutrientů, stejná klasifikace potravin a on-line přístup expertů k těmto databázím. Na společném zasedání představitelů a spolupracovníku obou programů v Sofii (červenec 2005) byly dosud nezúčastněné země v evropském regiony přizvány ke spolupráci do programu EuroFIR, zejména na monitoring složení národních specialit a etnických pokrmů.  Pro ČR to znamená vytvořit dosud neexistující institucionální podmínky pro zapojení našich pracovišť do těchto společných prací a také zvýšit prestiž českých potravinářských výrobků na vnitřním trhu EU i mimo něj.

Perlín, C., Holasová, M.: Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy. Výživa a potraviny, 60, 2005, č. 6, s.159–160

 

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

13. – 14. 10. 2021 Jizerský dřevorubec

1.10.2021

Žáci lesnických škol soutěží v práci s motorovou pilou.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

17.10.
Počasí na den 17.10.
2°C / 12°C

18.10.
Počasí na den 18.10.
3°C / 13°C

19.10.
Počasí na den 19.10.
5°C / 15°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A