Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy

7.12.2005

Cílem není vybudovat společnou evropskou databázi, ale sjednotit přístup při budovaných národních databází složení potravin. Podmínkou je používání shodné popisy potravin a nutrientů, stejná klasifikace potravin a on-line přístup expertů k těmto databázím. Na společném zasedání představitelů a spolupracovníku obou programů v Sofii (červenec 2005) byly dosud nezúčastněné země v evropském regiony přizvány ke spolupráci do programu EuroFIR, zejména na monitoring složení národních specialit a etnických pokrmů.  Pro ČR to znamená vytvořit dosud neexistující institucionální podmínky pro zapojení našich pracovišť do těchto společných prací a také zvýšit prestiž českých potravinářských výrobků na vnitřním trhu EU i mimo něj.

Perlín, C., Holasová, M.: Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy. Výživa a potraviny, 60, 2005, č. 6, s.159–160

 

Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

28. 9. 2023 - XVIII. ročník Svatováclavský nákupní trh ovcí a koz

18.9.2023

Akce s doprovodným programem probíhá od 9:00 na kozí farmě v Pěnčíně u Jablonce nad Nisou.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.09.
Počasí na den 27.09.
10°C / 25°C

28.09.
Počasí na den 28.09.
11°C / 24°C

29.09.
Počasí na den 29.09.
12°C / 24°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A