BIO-NEBIO – rozdíly mezi bio a konvenčními potravinami
7.12.2005
• původ, způsob produkce a zpracování
Biopotraviny musejí splňovat hygienické normy stanovené pro všechny potraviny obecně. Navíc ovšem musejí mít určitou přirozenou hodnotu, která spočívá v tom, že jejich producenti hospodaří způsobem šetrným a příznivým k životnímu prostředí, ke zvířatům a půdě.
• značení
České biopotraviny jsou na obale označeny jednotným logem BIO – pruhovanou zelenou zebrou, tzv. biozebrou. Zahraniční pak bioznačkou země původu, ale certifikovanou v ČR.
• místo prodeje
Biopotraviny najdeme zejména ve specializovaných prodejnách, obchodech se zdravou výživou a v malé míře také v některých obchodních řetězcích. V běžných samoobsluhách jen okrajově. Biopotraviny lze rovněž nakupovat tzv. ze dvora, tj. přímo z ekofarmy.
• chuť
Chuťově se biopotraviny od konvenčních liší na první ochutnání. Pokusy bylo prokázáno, že řada skupin potravin (brambory, zelenina, ovoce, maso či mléko) mají lepší chuť. Mohli se o tom přesvědčit i účastníci ochutnávek na letošních biodožínkách. Ve vzorcích (např. sýrů či pečiva) měli poznat konvenční výrobek mezi biovýrobky, výsledkem bylo, že jej vždy poznali – nechutnal tak dobře. Důvodem dobré biochuti je vyšší obsah sušiny a menší obsah vody a dusíku. Bioprodukty nechutnají jen lidem, z krmných a polních pokusů rovněž vyplývá, že např. potkani a divoká zvěr preferují ekologické produkty. Stejně i slepice a králíci při testech v Institutu biologického zemědělství Ludwiga Botzmana v Rakousku potvrdili, že jsou schopni si vybrat mezi bio a nebio variantou a že ve většině případů preferovali bio.
• vliv na životní prostředí
Každý rok je na světě vyrobeno a aplikováno na zemědělské plodiny na 2,5 milionu tun pesticidů. Od r. 1993 spotřeba jedovatých pesticidů v ČR vzrostla o více než 40 %. Konvenční zemědělská výroba přispívá nemalou měrou ke znečištění ekosystému, k půdní erozi, k zániku některých druhů fauny i flóry. Zbytky hnojiv a postřiků zůstávají v půdě dlouhodobě a hromadí se i v zemědělských produktech. Naopak je zjištěno, že na ekofarmách žije o více než 40 % ptáků, 2x více motýlů, roste tu 5x více planých polních rostlin.<
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
23. -25. 8. 2024 - Kurz pro začínající včelaře
16.7.2024
Pobytový kurz: Termín 23. -25. srpna 2024 (pobytový Pá-Ne), Místo konání Penzion Svět pod Ještědem - Hoření paseky a Včelí Farma Smržov
Počasí
26.07.
14°C / 27°C
27.07.
16°C / 32°C
28.07.
15°C / 26°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A