Zelím proti chřipce?
13.12.2005
Prodej korejského pokrmu
kimchi (čínské zelí fermentované za přítomnosti kyseliny mléčné při nízkých teplotách, s přídavkem směsi koření, obsahujícího zejména červenou papriku, česnek, zázvor, zelenou cibuli a ředkvičky, ) se výrazně zvýšil poté, co vědci zjistili, že v tomto jídle přítomné bakterie mléčného kvašení mohou napomáhat v boji proti ptačí chřipce. První výsledky výzkumu, zveřejněné v únoru t.r. rovněž přispěly ke zvýšení zájmu o evropskou verzi tohoto jídla– kysaného zelí. Pracovníci z Seoul National University testovali patentovaný kmen mléčných bakterií získaných z kimchi na drůbeži s virem ptačí chřipky a zjistili, že 11 z 13 nakažených kusů se z choroby vyléčilo. Experiment byl poté opakován v rámci rozsáhlé studie na korejské drůbeží farmě s minimálně 200 000 kuřaty, která byla krmena filtrátem kultury bakterií
Leuconostoc Kimchii. Preparát je od srpna dodáván farmářům. Zvýšený zájem o kimchi po celé Asii naznačuje, že řada spotřebitelů se domnívá, že kimchi může chránit před nákazou virem ptačí chřipky i člověka. Podle korejského ministerstva zemědělství vzrostl export kimchi v letošním roce v porovnání s prvními devíti měsíci loňského roku o 226 tun na celkových 28 380 tun. Tchajwanský import vzrostl o 72 %, Malajsie dováží o 150 % více. Účinky bakterií dosud ale nebyly testovány na ptačí chřipku u lidí. V laboratorních podmínkách ale údajně vykazují „velmi silný účinek“ proti humánní chřipce. Dosud nebyla vyřešena otázka mechanismu působení těchto bakterií, a stejně tak korejští výzkumníci konstatují, že výzkum nemůže být použit k demonstraci podobných příznivých účinků běžného kysaného zelí, protože není známo, jaký druh mléčných bakterií se nachází v kysaném zelí, a ne všechny filtráty kultur mléčných bakterií vykazují stejný účinek. Účinek je zřejmě specifický pro určitý kmen. Bez ohledu na to, zda kysané zelí působí proti ptačí chřipce nebo ne, má tento pokrm řadu dalších příznivých zdravotních účinků, včetně protirakovinné aktivity, a je rovněž bohatým zdrojem vitaminů. Nedávný výzkum kyselého zelí prováděný polskými a americkými vědci ukázal, že tento pokrm může přispívat ke snižování rizika rakoviny prsu u polských imigrantů
http://www.foodnavigator.com/news/ng.asp?n=63932-kimchi-sauerkraut-bird-flu
Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
19.7.2022
Třetí ročník Pivních slavností se uskuteční opět na Vodním hradě Lipý v České Lípě. Akce je pořádána ve spolupráci s Městem Česká Lípa.
» více
12.7.2022
Oslava letošních žní začne tradičně díkůvzdáním za úrodu v kostele sv. Mikuláše, průvodem s moderní i historickou zemědělskou technikou. Bohatý kulturní program na vás čeká v areálu lesního Zátiší až do pozdních nočních hodin. Těšit se můžete na HOPSEJ, SHŠ Lepus, kapelu TĚLA či SLACK show.
» více
12.7.2022
Pozvánka na Krajské Dožínky 2022
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
08.08.

13°C / 25°C
09.08.

12°C / 25°C
10.08.

12°C / 25°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A