Ministr Toman na jednání Rady ministrů EU: Africký mor prasat způsobuje výrazné ekonomické ztráty, chovy domácích prasat musíme důsledně chránit

18.11.2020

18.11.2020: Tisková zpráva Ministerstva zemědělství

V boji proti africkému moru prasat (AMP) je nutná úzká spolupráce v příhraničních oblastech, důsledná výměna informací i efektivní a rychlá finanční pomoc zasaženým členským státům a podnikatelským subjektům. Řekl to ministr zemědělství Miroslav Toman při dnešním videokonferenčním jednání Rady ministrů zemědělství EU. Ministři se zabývali také např. situací na trhu s cukrem a dalšími zemědělskými komoditami.

„Výskyt afrického moru prasat, byť jen u prasat divokých, má v postižených oblastech dalekosáhlé dopady na obchod a nakládání jak s živými prasaty, tak i s produkty vyrobenými z vepřového masa, což vede k výrazným ekonomickým ztrátám. Proto by měl být na celoevropské úrovni vytvořen systém podpory zemědělcům a zpracovatelům. Chceme, aby omezení obchodu v postižených oblastech byla při dodržení podmínek biologické bezpečnosti chovů snížena na absolutní minimum. Celá řada států Evropské unie tyto naše návrhy podpořila,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Odkaz na celý článek

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A